Krem z dyni w słoikach
Zupa dyniowa ma wielu zwolenników. Jest rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo smaczna. A co najważniejsze, możemy ją zachować na zimę i bardzo szybko zrobić szybki posiłek. Potrzebne nam będą: kilka szklanek miąższu z dyni, dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek imbiru, kilka pomidorów, papryczka chili, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę, miąższ dyni siekamy, podobnie jak imbir. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane chili. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Gotujemy jeszcze kilka minut, miksujemy na gładki krem i przelewamy do półlitrowych słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Później wystarczy krem tylko podgrzać i podać z grzankami.