Potrawy z dyni. Co zrobić z miąższem z halloweenowych lampionów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Smaczne przepisy

Obraz
© iStock.com

Jedną z najważniejszych ozdób na Halloween jest wydrążona i odpowiednio wycięta dynie. Pracy z tym jest wiele, ale to czysta przyjemność. Pozostaje jednak pytanie, co zrobić z wydrążonym miąższem, jeśli nie chcemy go marnować. Możemy, oczywiście, wykorzystać go do przygotowywania różnych potraw: makaronów, klusek czy sosów, ale jeśli mamy nadmiar startej dyni, możemy zachować ją na zimę. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Krem z dyni w słoikach

Obraz
© 123RF

Zupa dyniowa ma wielu zwolenników. Jest rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo smaczna. A co najważniejsze, możemy ją zachować na zimę i bardzo szybko zrobić szybki posiłek. Potrzebne nam będą: kilka szklanek miąższu z dyni, dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek imbiru, kilka pomidorów, papryczka chili, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę, miąższ dyni siekamy, podobnie jak imbir. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane chili. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Gotujemy jeszcze kilka minut, miksujemy na gładki krem i przelewamy do półlitrowych słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Później wystarczy krem tylko podgrzać i podać z grzankami.

/ 6Domowy sos z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia to idealny składnik do wszelkiego rodzaju warzywnych sosów. Ten przygotowany z dyni będzie idealnie pasował zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięs.

Składniki: kilka szklanek miąższu z dyni, kilka cebul, dwie czerwone papryki, mały przecier pomidorowy, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, dwa ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i pieprz. Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, dodajemy dynię i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wyłączamy gaz, warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, cukier i ocet. Miksujemy. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku. Przekładamy masę z powrotem do garnka i gotujemy około pół godziny. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków, studzimy i wstawiamy do lodówki.

/ 6Przecier z dyni

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy zachować smak świeżej dyni, możemy ją przechowywać w całości w spiżarni. Ale z drugiej strony, możemy również wykorzystać miąższ z wydrążonych warzyw, by przygotować z niego przecier, który później może być podstawą wielu potraw. Aby go przygotować wystarczą tylko dwa składniki: miąższ i sól. Posiekaną dynię wkładamy do garnka i lekko solimy. Wlewamy niewielką ilość wody i gotujemy, aż dynia będzie miękka, a woda praktycznie wyparuje. Wkładamy masę do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez dwadzieścia minut.

/ 6Dynia suszona

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wszyscy wiedzą, że miąższ z dyni możemy także wysuszyć. Kiedy przyjdzie nam pomysł na przygotowanie np. dyniowego koktajlu czy pasty do kanapek, wystarczy go namoczyć i używać. Suszoną dynię możemy też dodawać zup jarzynowych i innych jesiennych potraw.

Dynię najlepiej suszyć w specjalnych suszarkach do warzyw, pokrojoną bardzo drobno. Możemy również suszyć ją w piekarniku, nagrzanym do 70 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach. Przechowujemy ją w bardzo dokładnie zakręconych słoikach, w ciemnym miejscu. Co jakiś czas sprawdzajmy, czy nie wdała się pleść i wilgoć.

/ 6Dżem z dyni

Obraz
© 123RF

Z dyni możemy również przygotować słodkości. Dżem dyniowy ma bardzo ciekawy smak i może zastąpić przetwory ze słodkich owoców. Potrzebujemy: kilka szklanek miąższu z dyni, cytrynę, dwie pomarańcze, szklankę cukru, saszetkę cukru żelującego. Dynię gotujemy w małej ilości wody, aż będzie miękka. Miksujemy ją, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier i cukier żelujący i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając, aż dżem zrobi się gęsty. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki