Potrawy z dyni. Co zrobić z miąższem z halloweenowych lampionów
Smaczne przepisy
Jedną z najważniejszych ozdób na Halloween jest wydrążona i odpowiednio wycięta dynie. Pracy z tym jest wiele, ale to czysta przyjemność. Pozostaje jednak pytanie, co zrobić z wydrążonym miąższem, jeśli nie chcemy go marnować. Możemy, oczywiście, wykorzystać go do przygotowywania różnych potraw: makaronów, klusek czy sosów, ale jeśli mamy nadmiar startej dyni, możemy zachować ją na zimę. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krem z dyni w słoikach
Zupa dyniowa ma wielu zwolenników. Jest rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo smaczna. A co najważniejsze, możemy ją zachować na zimę i bardzo szybko zrobić szybki posiłek. Potrzebne nam będą: kilka szklanek miąższu z dyni, dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek imbiru, kilka pomidorów, papryczka chili, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę, miąższ dyni siekamy, podobnie jak imbir. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane chili. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Gotujemy jeszcze kilka minut, miksujemy na gładki krem i przelewamy do półlitrowych słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Później wystarczy krem tylko podgrzać i podać z grzankami.
Domowy sos z dyni
Dynia to idealny składnik do wszelkiego rodzaju warzywnych sosów. Ten przygotowany z dyni będzie idealnie pasował zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięs.
Składniki: kilka szklanek miąższu z dyni, kilka cebul, dwie czerwone papryki, mały przecier pomidorowy, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, dwa ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i pieprz. Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, dodajemy dynię i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wyłączamy gaz, warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, cukier i ocet. Miksujemy. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku. Przekładamy masę z powrotem do garnka i gotujemy około pół godziny. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków, studzimy i wstawiamy do lodówki.
Przecier z dyni
Jeśli chcemy zachować smak świeżej dyni, możemy ją przechowywać w całości w spiżarni. Ale z drugiej strony, możemy również wykorzystać miąższ z wydrążonych warzyw, by przygotować z niego przecier, który później może być podstawą wielu potraw. Aby go przygotować wystarczą tylko dwa składniki: miąższ i sól. Posiekaną dynię wkładamy do garnka i lekko solimy. Wlewamy niewielką ilość wody i gotujemy, aż dynia będzie miękka, a woda praktycznie wyparuje. Wkładamy masę do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez dwadzieścia minut.
Dynia suszona
Nie wszyscy wiedzą, że miąższ z dyni możemy także wysuszyć. Kiedy przyjdzie nam pomysł na przygotowanie np. dyniowego koktajlu czy pasty do kanapek, wystarczy go namoczyć i używać. Suszoną dynię możemy też dodawać zup jarzynowych i innych jesiennych potraw.
Dynię najlepiej suszyć w specjalnych suszarkach do warzyw, pokrojoną bardzo drobno. Możemy również suszyć ją w piekarniku, nagrzanym do 70 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach. Przechowujemy ją w bardzo dokładnie zakręconych słoikach, w ciemnym miejscu. Co jakiś czas sprawdzajmy, czy nie wdała się pleść i wilgoć.
Dżem z dyni
Z dyni możemy również przygotować słodkości. Dżem dyniowy ma bardzo ciekawy smak i może zastąpić przetwory ze słodkich owoców. Potrzebujemy: kilka szklanek miąższu z dyni, cytrynę, dwie pomarańcze, szklankę cukru, saszetkę cukru żelującego. Dynię gotujemy w małej ilości wody, aż będzie miękka. Miksujemy ją, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier i cukier żelujący i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając, aż dżem zrobi się gęsty. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe.