Potrawy z dyni. Co zrobić z miąższem z halloweenowych lampionów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Smaczne przepisy

Obraz
© iStock.com

Jedną z najważniejszych ozdób na Halloween jest wydrążona i odpowiednio wycięta dynie. Pracy z tym jest wiele, ale to czysta przyjemność. Pozostaje jednak pytanie, co zrobić z wydrążonym miąższem, jeśli nie chcemy go marnować. Możemy, oczywiście, wykorzystać go do przygotowywania różnych potraw: makaronów, klusek czy sosów, ale jeśli mamy nadmiar startej dyni, możemy zachować ją na zimę. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Krem z dyni w słoikach

Obraz
© 123RF

Zupa dyniowa ma wielu zwolenników. Jest rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo smaczna. A co najważniejsze, możemy ją zachować na zimę i bardzo szybko zrobić szybki posiłek. Potrzebne nam będą: kilka szklanek miąższu z dyni, dwie marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, kawałek imbiru, kilka pomidorów, papryczka chili, sól i pieprz. Warzywa kroimy w kostkę, miąższ dyni siekamy, podobnie jak imbir. Umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane chili. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Gotujemy jeszcze kilka minut, miksujemy na gładki krem i przelewamy do półlitrowych słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Później wystarczy krem tylko podgrzać i podać z grzankami.

/ 6Domowy sos z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia to idealny składnik do wszelkiego rodzaju warzywnych sosów. Ten przygotowany z dyni będzie idealnie pasował zarówno do dań wegetariańskich, jak i mięs.

Składniki: kilka szklanek miąższu z dyni, kilka cebul, dwie czerwone papryki, mały przecier pomidorowy, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, dwa ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, suszone oregano, sól i pieprz. Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju, dodajemy dynię i dusimy, aż warzywa zmiękną. Wyłączamy gaz, warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, cukier i ocet. Miksujemy. Dodajemy pozostałe przyprawy do smaku. Przekładamy masę z powrotem do garnka i gotujemy około pół godziny. Gorący sos przekładamy do małych słoiczków, studzimy i wstawiamy do lodówki.

/ 6Przecier z dyni

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy zachować smak świeżej dyni, możemy ją przechowywać w całości w spiżarni. Ale z drugiej strony, możemy również wykorzystać miąższ z wydrążonych warzyw, by przygotować z niego przecier, który później może być podstawą wielu potraw. Aby go przygotować wystarczą tylko dwa składniki: miąższ i sól. Posiekaną dynię wkładamy do garnka i lekko solimy. Wlewamy niewielką ilość wody i gotujemy, aż dynia będzie miękka, a woda praktycznie wyparuje. Wkładamy masę do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy je i pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 80 stopni C przez dwadzieścia minut.

/ 6Dynia suszona

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wszyscy wiedzą, że miąższ z dyni możemy także wysuszyć. Kiedy przyjdzie nam pomysł na przygotowanie np. dyniowego koktajlu czy pasty do kanapek, wystarczy go namoczyć i używać. Suszoną dynię możemy też dodawać zup jarzynowych i innych jesiennych potraw.

Dynię najlepiej suszyć w specjalnych suszarkach do warzyw, pokrojoną bardzo drobno. Możemy również suszyć ją w piekarniku, nagrzanym do 70 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach. Przechowujemy ją w bardzo dokładnie zakręconych słoikach, w ciemnym miejscu. Co jakiś czas sprawdzajmy, czy nie wdała się pleść i wilgoć.

/ 6Dżem z dyni

Obraz
© 123RF

Z dyni możemy również przygotować słodkości. Dżem dyniowy ma bardzo ciekawy smak i może zastąpić przetwory ze słodkich owoców. Potrzebujemy: kilka szklanek miąższu z dyni, cytrynę, dwie pomarańcze, szklankę cukru, saszetkę cukru żelującego. Dynię gotujemy w małej ilości wody, aż będzie miękka. Miksujemy ją, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier i cukier żelujący i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszając, aż dżem zrobi się gęsty. Przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce