Potrawy wigilijne. Tradycyjne smaki na świątecznym stole

Potraw wigilijnych, zgodnie z tradycją, powinno być 12. Wbrew pozorom zapełnienie stołu świątecznymi pysznościami wcale nie jest trudne. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i ryba po grecku to tylko kilka z propozycji, które wchodzą w poczet potraw na Wigilię.

Wigilijny stół z potrawamiPotrawy wigilijne
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupy wigilijne

To nie tylko barszcz czerwony, choć jak wiadomo, ta zupa króluje w niemal każdym zakątku Polski podczas wieczerzy wigilijnej. Barszcz robimy na zakwasie lub na samych burakach z dodatkiem grzybów leśnych. Niekiedy jednak obok czy w zamian na stole stawiana jest waza z zupą grzybową, rybną lub... migdałową.

Nie ulega wątpliwości, że wszystkie te zupy są wyjątkowe, a my mamy na nie przepisy:

Śledzie wigilijne

Tej potrawy nikomu nie trzeba przedstawiać. Spożywane w Wigilię i przez cały okres świąt Bożego Narodzenia. Przepisów na śledzie wigilijne jest tak wiele, że nie sposób wskazać jednego, najsmaczniejszego czy tego najbardziej tradycyjnego.

Chodź śledź to gatunek ryby, a nie danie, dziś nie umiemy inaczej o nich myśleć niż jak o solonych rybich filetach w zalewie. Polacy z tej potrawy uczynili majstersztyk, a różnorodność dodatków, jakie do niej dobieramy, jest imponująca. Najbardziej klasyczne filety z cebulką, podczas Wigilii zostają zastąpione śledziami na słodko, ostro czy z pomidorami, grzybami, korniszonami czy przyprawami korzennymi.

Oto kilka niecodziennych propozycji na śledzie wigilijne:

Pierogi, uszka i krokiety wigilijne

Wigilia nieodmiennie kojarzy nam się z uszkami – małymi pierożkami, których lepienie jest żmudne i pracochłonne, ale smak wynagradza trudy. Na wielu stołach pojawiają się jako jedyna, obok klusków z makiem, potrawa mączna. Warto jednak wiedzieć, że klasyczny, wigilijny farsz z leśnych grzybów i kapusty kiszonej wykorzystywany bywa w niektórych regionach w krokietach oraz pierogach. Jedne i drugie z powodzeniem mogą pojawić się na wigilijnym stole w towarzystwie barszczu i być alternatywą dla uszek.

Wybraliśmy kilka wyjątkowych przepisów na te dania:

Ryby na Wigilię

Na wigilijnej wieczerzy jedynym mięsem, jakie jest dozwolone według tradycji, może być ryba. Choć wielu z nas żyje w przekonaniu, że charakter tego dnia oznacza post i stąd obecność ryby podczas kolacji, to nie jest to prawda. Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, dlatego spożywamy ją podczas Wigilii, rezygnując z innych gatunków mięs.

By tradycji stało się zadość, wśród potraw rybnych najczęściej wymienia się smażonego karpia, rybę po grecku czy rybę w galarecie.

Tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wigilijne potrawy z ryb:

Wigilijne dania z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona z grzybami zajmuje szczególne miejsce w naszej tradycji świątecznej. Majestatyczny bigos z grzybami i śliwkami wędzonymi, gotowany nawet przez kilka dni z rzędu, szczególnie mocno związany jest z Wigilią. Jego przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale efekty są zniewalające i bigos w takiej postaci w niektórych domach jedzony jest jeszcze w Sylwestra.

Równie niesłabnącą popularnością cieszy się groch z kapustą czy wigilijna kapusta z białą fasolą. A ci, którym ciężkostrawny bigos czy połączenie strączków z kapustą nieszczególnie przypada do gustu, mogą pochylić się nad łazankami z kapustą czy kapustą z grzybami w postaci pasztecików z ciasta drożdżowego lub nawet francuskiego.

Oto kilka propozycji na wigilijne dania z kapustą kiszoną i grzybami:

Ciasta wigilijne

Ciasta na Wigilię kojarzą się przede wszystkim z korzennym, skromnym piernikiem i makowcami w postaci drożdżowej strucli czy placka na kruchym spodzie. Te ciasta świetnie pasują do nieco surowej i podniosłej atmosfery wieczerzy wigilijnej. Są także najbardziej tradycyjne, przez co najlepiej oddają charakter Wigilii.

Spośród setek przepisów, te zdecydowanie są godne polecenia:

Kluski z makiem, kutia, kompot z suszu i inne, wigilijne słodkości

Słodkie przysmaki na wigilijnym stole to nie tylko ciasta. Choć do najbardziej klasycznych należą zwłaszcza makowce, to masa makowa stanowi także bazę do nieco zapomnianego już dania wigilijnego: klusków. Jest to wspaniała potrawa, za którą zazwyczaj przepadają dzieci, podobnie zresztą, jak za inną tradycyjną potrawą wigilijną – kutią.

Nie sposób pominąć milczeniem również i wigilijnego kompotu z suszonych owoców – nic tak nie kojarzy się z tradycją jak aromatyczny, pachnący wędzonką napój z dodatkiem cynamonu, goździków i miodu.

Oto słodkości na wigilijny stół, które warto wypróbować:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości