Potrawy wigilijne. Tradycyjne smaki na świątecznym stole

Potraw wigilijnych, zgodnie z tradycją, powinno być 12. Wbrew pozorom zapełnienie stołu świątecznymi pysznościami wcale nie jest trudne. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i ryba po grecku to tylko kilka z propozycji, które wchodzą w poczet potraw na Wigilię.

Wigilijny stół z potrawamiPotrawy wigilijne
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupy wigilijne

To nie tylko barszcz czerwony, choć jak wiadomo, ta zupa króluje w niemal każdym zakątku Polski podczas wieczerzy wigilijnej. Barszcz robimy na zakwasie lub na samych burakach z dodatkiem grzybów leśnych. Niekiedy jednak obok czy w zamian na stole stawiana jest waza z zupą grzybową, rybną lub... migdałową.

Nie ulega wątpliwości, że wszystkie te zupy są wyjątkowe, a my mamy na nie przepisy:

Śledzie wigilijne

Tej potrawy nikomu nie trzeba przedstawiać. Spożywane w Wigilię i przez cały okres świąt Bożego Narodzenia. Przepisów na śledzie wigilijne jest tak wiele, że nie sposób wskazać jednego, najsmaczniejszego czy tego najbardziej tradycyjnego.

Chodź śledź to gatunek ryby, a nie danie, dziś nie umiemy inaczej o nich myśleć niż jak o solonych rybich filetach w zalewie. Polacy z tej potrawy uczynili majstersztyk, a różnorodność dodatków, jakie do niej dobieramy, jest imponująca. Najbardziej klasyczne filety z cebulką, podczas Wigilii zostają zastąpione śledziami na słodko, ostro czy z pomidorami, grzybami, korniszonami czy przyprawami korzennymi.

Oto kilka niecodziennych propozycji na śledzie wigilijne:

Pierogi, uszka i krokiety wigilijne

Wigilia nieodmiennie kojarzy nam się z uszkami – małymi pierożkami, których lepienie jest żmudne i pracochłonne, ale smak wynagradza trudy. Na wielu stołach pojawiają się jako jedyna, obok klusków z makiem, potrawa mączna. Warto jednak wiedzieć, że klasyczny, wigilijny farsz z leśnych grzybów i kapusty kiszonej wykorzystywany bywa w niektórych regionach w krokietach oraz pierogach. Jedne i drugie z powodzeniem mogą pojawić się na wigilijnym stole w towarzystwie barszczu i być alternatywą dla uszek.

Wybraliśmy kilka wyjątkowych przepisów na te dania:

Ryby na Wigilię

Na wigilijnej wieczerzy jedynym mięsem, jakie jest dozwolone według tradycji, może być ryba. Choć wielu z nas żyje w przekonaniu, że charakter tego dnia oznacza post i stąd obecność ryby podczas kolacji, to nie jest to prawda. Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, dlatego spożywamy ją podczas Wigilii, rezygnując z innych gatunków mięs.

By tradycji stało się zadość, wśród potraw rybnych najczęściej wymienia się smażonego karpia, rybę po grecku czy rybę w galarecie.

Tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wigilijne potrawy z ryb:

Wigilijne dania z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona z grzybami zajmuje szczególne miejsce w naszej tradycji świątecznej. Majestatyczny bigos z grzybami i śliwkami wędzonymi, gotowany nawet przez kilka dni z rzędu, szczególnie mocno związany jest z Wigilią. Jego przygotowanie jest czasochłonne i pracochłonne, ale efekty są zniewalające i bigos w takiej postaci w niektórych domach jedzony jest jeszcze w Sylwestra.

Równie niesłabnącą popularnością cieszy się groch z kapustą czy wigilijna kapusta z białą fasolą. A ci, którym ciężkostrawny bigos czy połączenie strączków z kapustą nieszczególnie przypada do gustu, mogą pochylić się nad łazankami z kapustą czy kapustą z grzybami w postaci pasztecików z ciasta drożdżowego lub nawet francuskiego.

Oto kilka propozycji na wigilijne dania z kapustą kiszoną i grzybami:

Ciasta wigilijne

Ciasta na Wigilię kojarzą się przede wszystkim z korzennym, skromnym piernikiem i makowcami w postaci drożdżowej strucli czy placka na kruchym spodzie. Te ciasta świetnie pasują do nieco surowej i podniosłej atmosfery wieczerzy wigilijnej. Są także najbardziej tradycyjne, przez co najlepiej oddają charakter Wigilii.

Spośród setek przepisów, te zdecydowanie są godne polecenia:

Kluski z makiem, kutia, kompot z suszu i inne, wigilijne słodkości

Słodkie przysmaki na wigilijnym stole to nie tylko ciasta. Choć do najbardziej klasycznych należą zwłaszcza makowce, to masa makowa stanowi także bazę do nieco zapomnianego już dania wigilijnego: klusków. Jest to wspaniała potrawa, za którą zazwyczaj przepadają dzieci, podobnie zresztą, jak za inną tradycyjną potrawą wigilijną – kutią.

Nie sposób pominąć milczeniem również i wigilijnego kompotu z suszonych owoców – nic tak nie kojarzy się z tradycją jak aromatyczny, pachnący wędzonką napój z dodatkiem cynamonu, goździków i miodu.

Oto słodkości na wigilijny stół, które warto wypróbować:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja