Wigilia

Wiele osób czeka na Wigilię cały rok. W czasie tej wyjątkowej kolacji nie tylko możemy spędzić czas z naszymi bliskimi, ale także skosztować pysznych i tradycyjnych dań.

Wigilia nieodłącznie kojarzy nam się z tradycyjnymi daniami. W niemal każdym polskim domu 24 grudnia znajdziemy danie rybne (najczęściej z karpia), pierogi, gołąbki czy barszcz czerwony z uszkami. Tradycyjnie potraw jest 12, a każde z nich powinno być bezmięsne. Niestety trudno podać przepisy, które będą uniwersalne. W każdym regionie Polski tradycja kulinarna jest nieco inna, a można nawet zaryzykować stwierdzenie, że co dom, to inne wigilijne menu.

Wigilia – zupySymbolem kolacji wigilijnej są oczywiście zupy. Najbardziej tradycyjny jest barszcz z uszkami. W niektórych domach będzie to barszcz czerwony, w innych – grzybowy. Nieodłącznym i stałym elementem są natomiast pływające w zupie uszka. Wypełnione grzybowym farszem zawsze kojarzą nam się w okresem bożonarodzeniowym.

Bardzo często na wigilijnym stole znajdziemy także barszcz biały oraz zupę grzybową, którą podaje się w niektórych regionach z ziemniakami.

Wigilia – dania tradycyjneNa każdej tradycyjnej Wigilii znajdziemy przynajmniej jedno danie rybne. Zazwyczaj będzie to karp, którego przyrządza się pod wieloma postaciami. Niektórzy uwielbiają karpia po żydowsku, inni wolą go zjeść usmażonego w panierce. W niektórych domach podaje się także karpia w galarecie lub tzw. karpia po grecku. Wiele osób w czasie wigilijnej kolacji serwuje śledzie w oleju, a także potrawy z sandacza czy pstrąga.

Na wigilijnym stole zawsze znajdziemy także wiele dań z kapusty. Zawijamy w nią tradycyjne gołąbki albo podajemy osobne danie, które składa się z kapusty i grzybów lub kapusty i grochu. To warzywo jest także nieodłącznym elementem farszu do pierogów.

W wielu domach jest także tradycja podawania kutii, fasoli z suszonymi śliwkami, grzybowych pasztecików czy zupy migdałowej.

Wigilia – ciastaPo zjedzeniu wszystkich dań wytrawnych nadchodzi czas na ciasta. Tradycyjnie będzie to makowiec, piernik czy orzechowiec. W wielu domach podaje się także klasyczny sernik oraz ciasto keksowe. W niektórych regionach Polski na wigilijnym stole pojawia się także sękacz.

Kotleciki z grzybami i kaszą

Kotleciki z grzybami i kaszą

Kisiel owsiany – smaczny i zdrowy

Kisiel owsiany – smaczny i zdrowy

Śledzie korzenne Darii Ładochy

Śledzie korzenne Darii Ładochy

Tarta z tuńczyka

Tarta z tuńczyka

Zupa grzybowa na winie

Zupa grzybowa na winie

Tradycyjna kutia krok po kroku

Tradycyjna kutia krok po kroku

Smażone śledzie marynowane

Smażone śledzie marynowane