Kompot z suszu
Nie wszyscy za nim przepadają, ja go jednak uwielbiam i gotuję nie tylko od święta. Kompot z suszu ma przepiękny słoneczny kolor, pachnie cynamonem i goździkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- suszone owoce (jabłka, gruszki, morele, rodzynki)
- wędzone śliwki
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- goździki
- woda
Wypłukane pod bieżącą wodą owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów powyżej owoców) i odstawiamy. Po co najmniej 2 godzinach całość zagotowujemy i gotujemy około 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, możemy ją uzupełnić. Podobnie, jeśli kompot jest za słodki, możemy dolać wody. Jeśli, natomiast, jest zbyt mało słodki dodajemy trochę cukru - wszystko według gustu.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze