Pierogi wigilijne. Przepis Magdy Gessler
Pierogi wigilijne to jedna z potraw, która koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest co prawda pracochłonne, ale smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 125 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób dołek, wlej do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszaj. Następnie zagniataj dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłóż, przykryj czystą ściereczką. Część ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Składniki na farsz (kapusta z grzybami):
- 1,5 kg kapusty kwaszonej
- 0,3 kg grzybów suszonych
- 2 cebule
- 0,3 l oleju lnianego
- 0,5 l wody
- 5 pigw
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler?
Grzyby namocz w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor. Dodaj kapustę, wodę i posiekane suszone grzyby oraz pokrojone w 2-centymetrową kostkę owoce pigwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl