Pierogi wigilijne. Przepis Magdy Gessler

Pierogi wigilijne to jedna z potraw, która koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest co prawda pracochłonne, ale smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.

Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © 123RF
Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób dołek, wlej do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszaj. Następnie zagniataj dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłóż, przykryj czystą ściereczką. Część ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.

Składniki na farsz (kapusta z grzybami):

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler?
Grzyby namocz w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor. Dodaj kapustę, wodę i posiekane suszone grzyby oraz pokrojone w 2-centymetrową kostkę owoce pigwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia