Piernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowym
Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący korzennymi przyprawami, posmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło z cukrem i żółtkami ucieramy na gładką masę.
- Dalej miksując, dodajemy miód i piwo.
- Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy,następnie dodajemy kakao.
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok. 50 min. w 190 stopniach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl