Piernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowym

Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący korzennymi przyprawami, posmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.

Piernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowymPiernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 240 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki piwa miodowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kakao

Przepis

  • Masło z cukrem i żółtkami ucieramy na gładką masę.
  • Dalej miksując, dodajemy miód i piwo.
  • Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy,następnie dodajemy kakao.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec, delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok. 50 min. w 190 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru