Trwa ładowanie...
dojms2z
28-12-2019 00:10

Piernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowym

Przepis

Niewiele jest wypieków, które kojarzą się ze świętami bardziej od piernika. Aromatyczny, słodki, pachnący korzennymi przyprawami, posmakuje wszystkim gościom, a dodatkowo będzie ozdobą świątecznego stołu.

dojms2z
2.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 240 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki piwa miodowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kakao
Przepis
  • Masło z cukrem i żółtkami ucieramy na gładką masę.
  • Dalej miksując, dodajemy miód i piwo.
  • Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy,następnie dodajemy kakao.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pod koniec, delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy ok. 50 min. w 190 stopniach.

Przepis dodał użytkownik rosik93

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Piernik wilgotny. Pieczony na piwie miodowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

dojms2z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dojms2z
dojms2z
dojms2z
dojms2z
Więcej tematów
dojms2z