Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczu
Jak zrobić uszka na wigilię? Podajemy przepis na małe pierożki z grzybowym farszem, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do świątecznego, czerwonego barszczu.
Uszka z grzybami do idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Chociaż ich lepienie jest pracochłonne, to właśnie małe pierożki domowej roboty nadadzą świątecznej poprawie wyjątkowego smaku. Sekret idealnych uszek tkwi w miękkim i sprężystym cieście. W artykule przygotowaliśmy sprawdzony przepis na wigilijne, tradycyjne uszka.
Uszka na wigilię – przepis
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- łyżka oleju
- szklanka gorącej wody
- płaska łyżka soli
Składniki na farsz:
- cebula
- 10 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- łyżka masła
Sposób wykonania – farsz na uszka:
- Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie
- Odsączyć grzyby, ostudzić się i drobno pokroić
- Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać grzyby
- Przyprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać
Sposób wykonania – uszka wigilijne:
- Przesiać mąkę do miski, posolić, wymieszać widelcem jednocześnie wlewając gorącą wodę
- Dodać olej, zostawić na chwilkę do ostygnięcia pod przykryciem i zacząć wyrabiać
- Wyrobione ciasto odstawić na około 15 minut, również pod przykryciem
- Rozwałkować ciasto na placki, a następnie wykroić malutkie kołeczka (średnica powinna mieć około 4 cm)
- Na każdy krążek nałożyć odrobinę farszu, zlepić brzegi jak przy pierogach, a następnie zlepić końcówki tworząc małe uszka
- Gotowe uszka wrzucić na osolony wrzątek, a po wypłynięciu wyjąć łyżką cedzakową
Smacznego!
Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl