Trwa ładowanie...

Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczu

Jak zrobić uszka na wigilię? Podajemy przepis na małe pierożki z grzybowym farszem, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do świątecznego, czerwonego barszczu.

Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczuŹródło: 123RF
d5a6yfc
d5a6yfc

Uszka z grzybami do idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Chociaż ich lepienie jest pracochłonne, to właśnie małe pierożki domowej roboty nadadzą świątecznej poprawie wyjątkowego smaku. Sekret idealnych uszek tkwi w miękkim i sprężystym cieście. W artykule przygotowaliśmy sprawdzony przepis na wigilijne, tradycyjne uszka.

Uszka na wigilię – przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szklanka gorącej wody
  • płaska łyżka soli

Składniki na farsz:

  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • łyżka masła

Sposób wykonania – farsz na uszka:

  • Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie
  • Odsączyć grzyby, ostudzić się i drobno pokroić
  • Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać grzyby
  • Przyprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

Sposób wykonania – uszka wigilijne:

  • Przesiać mąkę do miski, posolić, wymieszać widelcem jednocześnie wlewając gorącą wodę
  • Dodać olej, zostawić na chwilkę do ostygnięcia pod przykryciem i zacząć wyrabiać
  • Wyrobione ciasto odstawić na około 15 minut, również pod przykryciem
  • Rozwałkować ciasto na placki, a następnie wykroić malutkie kołeczka (średnica powinna mieć około 4 cm)
  • Na każdy krążek nałożyć odrobinę farszu, zlepić brzegi jak przy pierogach, a następnie zlepić końcówki tworząc małe uszka
  • Gotowe uszka wrzucić na osolony wrzątek, a po wypłynięciu wyjąć łyżką cedzakową
d5a6yfc

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d5a6yfc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5a6yfc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj