Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczu

Jak zrobić uszka na wigilię? Podajemy przepis na małe pierożki z grzybowym farszem, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do świątecznego, czerwonego barszczu.

Barszcz  z uszkami
Źródło zdjęć: © 123RF

Uszka z grzybami do idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Chociaż ich lepienie jest pracochłonne, to właśnie małe pierożki domowej roboty nadadzą świątecznej poprawie wyjątkowego smaku. Sekret idealnych uszek tkwi w miękkim i sprężystym cieście. W artykule przygotowaliśmy sprawdzony przepis na wigilijne, tradycyjne uszka.

Uszka na wigilię – przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szklanka gorącej wody
  • płaska łyżka soli

Składniki na farsz:

  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • łyżka masła

Sposób wykonania – farsz na uszka:

  • Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie
  • Odsączyć grzyby, ostudzić się i drobno pokroić
  • Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać grzyby
  • Przyprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

Sposób wykonania – uszka wigilijne:

  • Przesiać mąkę do miski, posolić, wymieszać widelcem jednocześnie wlewając gorącą wodę
  • Dodać olej, zostawić na chwilkę do ostygnięcia pod przykryciem i zacząć wyrabiać
  • Wyrobione ciasto odstawić na około 15 minut, również pod przykryciem
  • Rozwałkować ciasto na placki, a następnie wykroić malutkie kołeczka (średnica powinna mieć około 4 cm)
  • Na każdy krążek nałożyć odrobinę farszu, zlepić brzegi jak przy pierogach, a następnie zlepić końcówki tworząc małe uszka
  • Gotowe uszka wrzucić na osolony wrzątek, a po wypłynięciu wyjąć łyżką cedzakową

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości