WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczu

Jak zrobić uszka na wigilię? Podajemy przepis na małe pierożki z grzybowym farszem, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do świątecznego, czerwonego barszczu.

Barszcz  z uszkami
Źródło zdjęć: © 123RF

Uszka z grzybami do idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Chociaż ich lepienie jest pracochłonne, to właśnie małe pierożki domowej roboty nadadzą świątecznej poprawie wyjątkowego smaku. Sekret idealnych uszek tkwi w miękkim i sprężystym cieście. W artykule przygotowaliśmy sprawdzony przepis na wigilijne, tradycyjne uszka.

Uszka na wigilię – przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szklanka gorącej wody
  • płaska łyżka soli

Składniki na farsz:

  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • łyżka masła

Sposób wykonania – farsz na uszka:

  • Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie
  • Odsączyć grzyby, ostudzić się i drobno pokroić
  • Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać grzyby
  • Przyprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

Sposób wykonania – uszka wigilijne:

  • Przesiać mąkę do miski, posolić, wymieszać widelcem jednocześnie wlewając gorącą wodę
  • Dodać olej, zostawić na chwilkę do ostygnięcia pod przykryciem i zacząć wyrabiać
  • Wyrobione ciasto odstawić na około 15 minut, również pod przykryciem
  • Rozwałkować ciasto na placki, a następnie wykroić malutkie kołeczka (średnica powinna mieć około 4 cm)
  • Na każdy krążek nałożyć odrobinę farszu, zlepić brzegi jak przy pierogach, a następnie zlepić końcówki tworząc małe uszka
  • Gotowe uszka wrzucić na osolony wrzątek, a po wypłynięciu wyjąć łyżką cedzakową

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia