Uszka na wigilię. Przepis na małe pierożki z grzybami do świątecznego barszczu

Jak zrobić uszka na wigilię? Podajemy przepis na małe pierożki z grzybowym farszem, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do świątecznego, czerwonego barszczu.

Barszcz  z uszkami
Źródło zdjęć: © 123RF

Uszka z grzybami do idealny dodatek do wigilijnego barszczu. Chociaż ich lepienie jest pracochłonne, to właśnie małe pierożki domowej roboty nadadzą świątecznej poprawie wyjątkowego smaku. Sekret idealnych uszek tkwi w miękkim i sprężystym cieście. W artykule przygotowaliśmy sprawdzony przepis na wigilijne, tradycyjne uszka.

Uszka na wigilię – przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • szklanka gorącej wody
  • płaska łyżka soli

Składniki na farsz:

  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • łyżka masła

Sposób wykonania – farsz na uszka:

  • Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie
  • Odsączyć grzyby, ostudzić się i drobno pokroić
  • Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle, dodać grzyby
  • Przyprawić farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

Sposób wykonania – uszka wigilijne:

  • Przesiać mąkę do miski, posolić, wymieszać widelcem jednocześnie wlewając gorącą wodę
  • Dodać olej, zostawić na chwilkę do ostygnięcia pod przykryciem i zacząć wyrabiać
  • Wyrobione ciasto odstawić na około 15 minut, również pod przykryciem
  • Rozwałkować ciasto na placki, a następnie wykroić malutkie kołeczka (średnica powinna mieć około 4 cm)
  • Na każdy krążek nałożyć odrobinę farszu, zlepić brzegi jak przy pierogach, a następnie zlepić końcówki tworząc małe uszka
  • Gotowe uszka wrzucić na osolony wrzątek, a po wypłynięciu wyjąć łyżką cedzakową

Smacznego!

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów