Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom

Pod świeżą postacią mają wielu miłośników, ale nie każdy jest fanem ich w wersji suszonej. A ogromna szkoda, bo wystarczy kilka sztuk dziennie, aby znacząco poprawić pracę jelit i nie tylko.

Suszone śliwki są zabawieniem dla jelitSuszone śliwki są zabawieniem dla jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz Warszewski

Kiedy świeże śliwki znikają z targów, pora wybrać się do sklepu i kupić suszone. To nie tylko dodatek do owsianki, ale również to prawdziwe wsparcie dla naszych jelit. Najważniejsza jest regularność. Około 8-12 sztuk dziennie wspiera prawidłową pracę jelit, a już 5-6 sztuk dziennie może korzystnie wpływać na zdrowie kości i pomagać obniżać poziom cholesterolu.

Ciasto z kremem stracciatella na gofrach. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy

Jak suszone śliwki działają na jelita?

Suszone śliwki zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który usprawnia pasaż jelitowy, a obecny w nich sorbitol (czyli naturalny alkohol cukrowy) działa przeczyszczająco. Ich wpływ na zdrowie jest potwierdzony naukowo, ponieważ badaniu przeprowadzonym przez brytyjskich naukowców uczestnicy, którzy codziennie jedli 100 g suszonych śliwek, doświadczyli znaczącej poprawy regularności wypróżnień.

Okazało się, że błonnik zawarty w owocach staje się pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak LactobacillusBifidobacterium. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzapalnie, wspierając zdrowie nabłonka jelitowego i chroniąc go przed uszkodzeniami. Dzięki tym właściwościom kilka suszonych śliwek dziennie szybko wspomaga pracę jelit i przyczynia się do utrzymania zdrowej mikroflory jelitowej.

Bogactwo składników odżywczych

Suszone śliwki to nie tylko błonnik i sorbitol. W tych owocach znajdziemy m.in. potas, witaminę C oraz witaminę K. Oprócz tego dostarczają one witaminy A i E, niacynę, kwas foliowy oraz minerały, tj. miedź, mangan, fosfor i żelazo.

W badaniu przeprowadzonym przez De Souza i amerykańskich naukowców kobiety w wieku pomenopauzalnym podzielono na dwie grupy – jedna codziennie spożywała 50 g suszonych śliwek, a druga nie wprowadzała ich do diety. Po pewnym czasie okazało się, że utrata masy kostnej w kości biodrowej wyniosła zaledwie 0,3 proc. w grupie jedzącej śliwki, podczas gdy w grupie kontrolnej – 1,1 proc.

Jak włączyć suszone śliwki do diety?

Śliwki można jeść na wiele sposobów. Najprościej jest je dorzucać do śniadań na słodko, takich jak owsianka czy farsz do naleśników, ale równie dobrze możesz zmiksować je z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym, dodać ulubione owoce i wypić w formie koktajlu.

Mimo swojego słodkiego smaku suszone śliwki świetnie sprawdzają się również w daniach wytrawnych. To dość popularny dodatek do bigosu czy pieczeni, który doskonale dopełnia aromat mięsa i nadaje mu głębszego smaku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne