WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon

Niepozorne, słodkawe i lekko kwaskowate. Kiedyś ratowały podróżników na pustynnych szlakach, dziś coraz częściej wracają do naszych kuchni. Wystarczy garstka dziennie, by organizm odwdzięczył się lepszym samopoczuciem, mocniejszym sercem i spokojniejszym żołądkiem.

Suszone morele wspierają zdrowie sercaSuszone morele wspierają zdrowie serca
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Suszone morele kiedyś były zapasem energii dla kupców przemierzających Jedwabny Szlak, dziś stanowią stały element zdrowej diety. W przeciwieństwie do wielu słodkich przekąsek nie powodują nagłych skoków cukru we krwi, a jednocześnie szybko zaspokajają głód. Choć są bardziej kaloryczne niż świeże owoce, dostarczają wielu składników mineralnych, które wspierają pracę serca, regenerację jelit i ogólną kondycję organizmu.

Mięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremki

Suszone morele to naturalne wsparcie dla serca i jelit

Proces suszenia pozbawia owoce wody, ale koncentruje składniki odżywcze. W 100 gramach suszonych moreli znajduje się około 240 kcal, sporo błonnika, potasu, żelaza i magnezu, a także witaminy A, E i z grupy B. Beta-karoten wspiera wzrok i skórę, witamina E działa antyoksydacyjnie, a potas reguluje ciśnienie krwi i pracę mięśnia sercowego. Regularne spożywanie suszonych moreli pomaga więc utrzymać równowagę elektrolitową i wspiera profil lipidowy.

Badanie Uniwersytetu Inonu wykazało, że osoby jedzące codziennie porcję suszonych moreli przez 8 tygodni miały niższy poziom cholesterolu całkowitego i lepszy stosunek LDL do HDL. Z kolei naukowcy z TÜBİTAK Marmara (2023) zauważyli, że regularne spożycie suszonych owoców, w tym moreli, korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Zwiększa ilość bakterii produkujących maślan, czyli związek, który wspiera regenerację śluzówki jelit i łagodzi stany zapalne.

Jak jeść suszone morele, by przyniosły korzyści

Suszone morele najlepiej jeść w niewielkiej ilości: 4-5 sztuk dziennie w zupełności wystarczy. To porcja, która zapewnia odpowiednią dawkę błonnika i minerałów, nie obciążając jednocześnie kaloryczności diety. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianki, jogurtu naturalnego, sałatki z orzechami czy dań mięsnych. W połączeniu z produktami bogatymi w białko lub tłuszcze (np. kefirem, pestkami, migdałami) ich cukry wchłaniają się wolniej, co stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Warto jednak unikać łączenia ich z innymi słodkimi przekąskami czy ciężkostrawnymi potrawami. Zbyt duża ilość suszonych owoców może prowadzić do wzdęć, a dodatek cukru lub syropu glukozowego odbiera im część właściwości prozdrowotnych. Dlatego najlepiej wybierać morele niesiarkowane, bez konserwantów i cukru.

Dlaczego warto sięgać po suszone morele codziennie?

Pięć suszonych moreli dziennie to prosty sposób, by wesprzeć układ krążenia, poprawić perystaltykę jelit i zadbać o kondycję skóry. Dzięki błonnikowi pomagają oczyszczać organizm, a zawarty w nich potas obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko chorób serca. Wysoka zawartość żelaza i magnezu poprawia dotlenienie tkanek i przeciwdziała zmęczeniu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę