Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg

Barszcz czerwony według Magdy Gessler zachwyci nie tylko zwolenników nowinek w kuchni, ale także tradycjonalistów. Jest bardzo intensywny w kolorze, słodko-kwaśny za sprawą dodatku octu i świeżych jabłek, a także intryguje ziemistym aromatem selera korzeniowego.

Barszcz czerwony według Magdy GesslerBarszcz czerwony według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 6 jabłek antonówek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 duża bulwa selera korzeniowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, sól do smaku, majeranek suszony do smaku

Przepis

  • Buraki cienko obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko w takiej ilości, by przykryć buraki.
  • Po zagotowaniu wody, dodać cebule przekrojone na pół, cały por, i bulwę selera przekrojonego na 4 części. Dodać też przyprawy oraz ocet, który na tym etapie jest niezbędny dla zachowania koloru buraków.
  • Gdy warzywa będą miękkie, barszcz przecedzić przez sito. Ponownie zagotować klarowny wywar i dodać roztarte ząbki czosnku oraz sól do smaku. Jeśli buraki są za mało słodkie, można dodać niewielką ilość cukru – 1-2 łyżeczki.
  • Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki bez obierania ze skórki. Wrzucić do barszczu, zdjąć garnek z palnika i odstawić zupę z jabłkami na całą noc, by naciągnęła smakiem i aromatem antonówek.
  • Przed podaniem wyłowić jabłka i skosztować barszcz. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇