Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg

Barszcz czerwony według Magdy Gessler zachwyci nie tylko zwolenników nowinek w kuchni, ale także tradycjonalistów. Jest bardzo intensywny w kolorze, słodko-kwaśny za sprawą dodatku octu i świeżych jabłek, a także intryguje ziemistym aromatem selera korzeniowego.

Barszcz czerwony według Magdy GesslerBarszcz czerwony według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 6 jabłek antonówek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 duża bulwa selera korzeniowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, sól do smaku, majeranek suszony do smaku

Przepis

  • Buraki cienko obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko w takiej ilości, by przykryć buraki.
  • Po zagotowaniu wody, dodać cebule przekrojone na pół, cały por, i bulwę selera przekrojonego na 4 części. Dodać też przyprawy oraz ocet, który na tym etapie jest niezbędny dla zachowania koloru buraków.
  • Gdy warzywa będą miękkie, barszcz przecedzić przez sito. Ponownie zagotować klarowny wywar i dodać roztarte ząbki czosnku oraz sól do smaku. Jeśli buraki są za mało słodkie, można dodać niewielką ilość cukru – 1-2 łyżeczki.
  • Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki bez obierania ze skórki. Wrzucić do barszczu, zdjąć garnek z palnika i odstawić zupę z jabłkami na całą noc, by naciągnęła smakiem i aromatem antonówek.
  • Przed podaniem wyłowić jabłka i skosztować barszcz. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀