Trwa ładowanie...
d1hk3z2

Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg

Przepis

Barszcz czerwony według Magdy Gessler zachwyci nie tylko zwolenników nowinek w kuchni, ale także tradycjonalistów. Jest bardzo intensywny w kolorze, słodko-kwaśny za sprawą dodatku octu i świeżych jabłek, a także intryguje ziemistym aromatem selera korzeniowego.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
Barszcz czerwony według Magdy Gessler
123RF
Składniki
  • 10 średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 6 jabłek antonówek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 duża bulwa selera korzeniowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, sól do smaku, majeranek suszony do smaku
Przepis
  • Buraki cienko obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko w takiej ilości, by przykryć buraki.
  • Po zagotowaniu wody, dodać cebule przekrojone na pół, cały por, i bulwę selera przekrojonego na 4 części. Dodać też przyprawy oraz ocet, który na tym etapie jest niezbędny dla zachowania koloru buraków.
  • Gdy warzywa będą miękkie, barszcz przecedzić przez sito. Ponownie zagotować klarowny wywar i dodać roztarte ząbki czosnku oraz sól do smaku. Jeśli buraki są za mało słodkie, można dodać niewielką ilość cukru – 1-2 łyżeczki.
  • Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki bez obierania ze skórki. Wrzucić do barszczu, zdjąć garnek z palnika i odstawić zupę z jabłkami na całą noc, by naciągnęła smakiem i aromatem antonówek.
  • Przed podaniem wyłowić jabłka i skosztować barszcz. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1hk3z2

Podziel się opinią

1
Share
d1hk3z2
d1hk3z2
d1hk3z2
d1hk3z2
Więcej tematów
d1hk3z2