Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg

Barszcz czerwony według Magdy Gessler zachwyci nie tylko zwolenników nowinek w kuchni, ale także tradycjonalistów. Jest bardzo intensywny w kolorze, słodko-kwaśny za sprawą dodatku octu i świeżych jabłek, a także intryguje ziemistym aromatem selera korzeniowego.

Barszcz czerwony według Magdy GesslerBarszcz czerwony według Magdy Gessler
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 średniej wielkości buraków ćwikłowych
  • 6 jabłek antonówek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 duża bulwa selera korzeniowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, sól do smaku, majeranek suszony do smaku

Przepis

  • Buraki cienko obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko w takiej ilości, by przykryć buraki.
  • Po zagotowaniu wody, dodać cebule przekrojone na pół, cały por, i bulwę selera przekrojonego na 4 części. Dodać też przyprawy oraz ocet, który na tym etapie jest niezbędny dla zachowania koloru buraków.
  • Gdy warzywa będą miękkie, barszcz przecedzić przez sito. Ponownie zagotować klarowny wywar i dodać roztarte ząbki czosnku oraz sól do smaku. Jeśli buraki są za mało słodkie, można dodać niewielką ilość cukru – 1-2 łyżeczki.
  • Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki bez obierania ze skórki. Wrzucić do barszczu, zdjąć garnek z palnika i odstawić zupę z jabłkami na całą noc, by naciągnęła smakiem i aromatem antonówek.
  • Przed podaniem wyłowić jabłka i skosztować barszcz. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru