Barszcz czerwony. Przepis Magdy Gessler, która zwala z nóg
Barszcz czerwony według Magdy Gessler zachwyci nie tylko zwolenników nowinek w kuchni, ale także tradycjonalistów. Jest bardzo intensywny w kolorze, słodko-kwaśny za sprawą dodatku octu i świeżych jabłek, a także intryguje ziemistym aromatem selera korzeniowego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- Buraki cienko obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do garnka i zalać zimną wodą tylko w takiej ilości, by przykryć buraki.
- Po zagotowaniu wody, dodać cebule przekrojone na pół, cały por, i bulwę selera przekrojonego na 4 części. Dodać też przyprawy oraz ocet, który na tym etapie jest niezbędny dla zachowania koloru buraków.
- Gdy warzywa będą miękkie, barszcz przecedzić przez sito. Ponownie zagotować klarowny wywar i dodać roztarte ząbki czosnku oraz sól do smaku. Jeśli buraki są za mało słodkie, można dodać niewielką ilość cukru – 1-2 łyżeczki.
- Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki bez obierania ze skórki. Wrzucić do barszczu, zdjąć garnek z palnika i odstawić zupę z jabłkami na całą noc, by naciągnęła smakiem i aromatem antonówek.
- Przed podaniem wyłowić jabłka i skosztować barszcz. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze