Makowa panienka. Ciasto na święta

Makowa panienka to kolejna świąteczna propozycja, którą poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka". Kuszą w nim następujące warstwy: waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi oraz migdałowy biszkopt. Składniki wystarczą na całą blachę ciasta.

Makowa panienka. Ciasto na świętaMakowa panienka. Ciasto na święta
Natalia Kudela

Składniki na biszkopt z makiem:

  • 6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyto tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Krem:

  • 650 ml mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • mak do posypania
  • sok z pół cytryny

Wierzch:

  • 600-650 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 fix do śmietany

Biszkopt:

  • Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

  • Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200 ml mleka (zrobiłam to mikserem).
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale znikną w trakcie mieszania). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
  • Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
  • Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
  • Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
  • Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯