Gołąbki z kaszą
Składniki: 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 2 średnie cebule, 1 szklanka passaty pomidorowej, 200 g bryndzy, 2 jajka, 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 małe ząbki czosnku.
Przygotowanie: obrać z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża wykroić głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włożyć kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Zagotować. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj passatę, rozgnieciony
czosnek i świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.