Grillowane szparagi
Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, występującego w białkach i mającego wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich dużo potasu, a jednocześnie mało sodu, więc zjedzenie ich w większej ilości działa moczopędnie. Poza tym są niskokaloryczne - 100 gramów to zaledwie 20 kalorii!
Składniki: 12 szparagów, ulubiony biały serek np. ricotta lub mozzarella, pół cytryny, łyżeczka soli, pieprz, 5 łyżek oliwy, świeże zioła, czarne oliwki (opcjonalnie)
Najpierw oczyszczamy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i odsączamy je porządnie z wody. Łączymy ze sobą oliwę, cytrynę, ulubione zioła i przyprawy. Wcześniej przygotowane szparagi natłuszczamy oliwą i grillujemy po 10 minut z każdej strony. Na koniec polewamy je dressingiem, dodajemy trochę ulubionego sera, oliwki i podajemy z ulubionym pieczywem.