Kolorowa i soczysta dynia
Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, jest dynia. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, szpinaku, winogron i sera brie. Składniki: 200 g dyni, pół opakowania rukoli, 10 ciemnych winogron, 100 g sera brie, 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, po szczypcie: papryki wędzonej, pieprzu i soli.
Dynię obieramy, wydrążamy z niej miąższ i kroimy w długie cienkie plastry. Następnie smarujemy je oliwą i grillujemy przez chwilę na ruszcie. Tak przygotowaną dynię mieszamy z umytą rukolą, szpinakiem i winogronami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser i polewamy dressingiem (oliwa połączona z ziołami). Ta sałatka nie tylko świetnie wygląda, ale też smakuje.