Twarożek na stole
Oprócz wartości odżywczych twaróg ceniony jest również ze względu na łatwość przygotowania z niego posiłków - od lat Polacy podają go jako dodatek do chleba i potraw. Twarożkiem najczęściej nazywa się biały ser w połączeniu ze śmietaną i innymi dodatkami smakowymi. Najczęściej jest to rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, a całość doprawia się solą i pieprzem oraz niekiedy ziołami. Aby odchudzić twarożek, śmietanę z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem naturalnym albo greckim.
"Ser świeży i suszony spożywano nie tylko z chlebem, ale również z polewką i zsiadłym mlekiem. Jeszcze w okresie międzywojennym świeży ser dość często przed spożyciem opalano na gorącej płycie kuchennej, w słomie na rusztach lub w piecu chlebowym (...) Twaróg do chleba rozrabiano i rozrzedzano najczęściej śmietaną, rzadziej mlekiem. Przyprawiano go solą, pieprzem, cebulą, a niekiedy miętą, rutą lub piwonią. W Sieradzkiem twaróg taki nazywano gzicką i jedzono go z ziemniakami" - pisał Jan Piotr Dekowski ("Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi", Warszawa-Łódź 1979).