Pomysły na pyszny twaróg

Polacy lubią biały ser. Najczęściej podajemy go na śniadanie albo wykorzystujemy jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Twarożek to bardzo dobre źródło białka, a także niektórych witamin i biopierwiastków. Możemy serwować go na wiele sposobów. Oto garść propozycji z różnych regionów Polski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Przysmak pełen białka

Obraz
© Fotolia

Polacy lubią biały ser. Najczęściej podajemy go na śniadanie albo wykorzystujemy jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Twarożek to bardzo dobre źródło białka, a także niektórych witamin i biopierwiastków. Możemy serwować go na wiele sposobów. Oto garść propozycji z różnych regionów Polski.

/ 9Jak powstaje twaróg?

Obraz
© Fotolia

Twaróg wytwarzany jest z mleka. Robiono go już w czasach starożytnych - najpierw wykorzystywano do tego mleko kozie lub owcze, a później krowie. W Polsce sery produkuje się od kilku stuleci. Twaróg cechuje się białym kolorem i grudkowatą bądź gładką strukturą. W procesie jego produkcji mleko należy skwasić, a następnie podgrzewać stopniowo (nie doprowadzając do wrzenia). Wytworzony w ten sposób twaróg należy ostudzić i przecedzić.

/ 9Co w nim znajdziemy?

Obraz
© Fotolia

W twarogu woda stanowi ok. 70-75 proc. masy. Tradycyjny twaróg ze względu na zawartość tłuszczu dzieli się na chudy, półtłusty i tłusty. Tłuszcz mlekowy to ważny składnik twarogu, który decyduje o jego wartości energetycznej - w twarogu chudym zawartość tłuszczu jest znikoma (0,5 proc.), ale już w twarogu półtłustym to ok. 30 proc., a w tłustym aż 50 proc. wartości energetycznej pochodzi z tłuszczu. Tłuszcz mlekowy zawiera składniki o działaniu antymiażdżycowym i antynowotworowym.

Twaróg zawiera również węglowodany, wśród których dominuje laktoza, ma jej jednak znacznie mniej od mleka, a przy tym zawiera laktazę, enzym hydrolizujący laktozę do glukozy i galaktozy, dlatego po biały ser mogą sięgać osoby ze zdiagnozowaną nadwrażliwością pokarmową na laktozę. Warto często jeść twarożek, bo to produkt o dużej zawartości pełnowartościowego i łatwo trawionego białka.

W tradycyjnym twarogu znajdziemy cenne substancje odżywcze, m.in. wapń, fosfor, cynk oraz (w mniejszych ilościach) sód, magnez, potas, jod. Z kolei spożycie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 (ryboflawinę) w ok. 37 proc. Twaróg jest też dobrym źródłem witaminy B12. W mniejszych ilościach w białym serze znajdziemy witaminy D, B1, B6, E, A i PP (B3).

/ 9Twarożek na stole

Obraz
© Fotolia

Oprócz wartości odżywczych twaróg ceniony jest również ze względu na łatwość przygotowania z niego posiłków - od lat Polacy podają go jako dodatek do chleba i potraw. Twarożkiem najczęściej nazywa się biały ser w połączeniu ze śmietaną i innymi dodatkami smakowymi. Najczęściej jest to rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, a całość doprawia się solą i pieprzem oraz niekiedy ziołami. Aby odchudzić twarożek, śmietanę z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem naturalnym albo greckim.

"Ser świeży i suszony spożywano nie tylko z chlebem, ale również z polewką i zsiadłym mlekiem. Jeszcze w okresie międzywojennym świeży ser dość często przed spożyciem opalano na gorącej płycie kuchennej, w słomie na rusztach lub w piecu chlebowym (...) Twaróg do chleba rozrabiano i rozrzedzano najczęściej śmietaną, rzadziej mlekiem. Przyprawiano go solą, pieprzem, cebulą, a niekiedy miętą, rutą lub piwonią. W Sieradzkiem twaróg taki nazywano gzicką i jedzono go z ziemniakami" - pisał Jan Piotr Dekowski ("Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi", Warszawa-Łódź 1979).

/ 9Regionalne specjały z twarogu

Obraz
© Fotolia

Gzik to charakterystyczny dla kuchni wielkopolskiej twaróg ze śmietaną (ewentualnie mlekiem lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Niektóre gospodynie do sera dodają posiekaną cebulę, koperek oraz czarny mielony pieprz. Gzikiem niekiedy smaruje się pieczywo, a serwowany razem z ziemniakami w mundurkach nosi nazwę "pyry z gzikiem".

W woj. mazowieckim robi się ser ziemny z Kornicy, który ma konsystencję miękkiego masła - robi się go ze śmietany, soli i przypraw, wśród których królują: kminek, suszony koperek, suszona natka pietruszki i majeranek.

/ 9Regionalne specjały z twarogu

Obraz

Wśród różnych rodzajów twarogu warto wymienić bunc (bundz), który wyrabia się z mleka owczego - początkowy proces jego produkcji jest podobny, co podczas wytwarzania oscypka. To ser o łagodnym, kwaśnawym smaku. Z buncu otrzymuje się bryndzę, miękki ser podpuszczkowy o intensywnym smaku.

/ 9Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Twaróg, obok ziemniaków, jest składnikiem nadzienia do pierogów ruskich. Podajemy go również w naleśnikach, choć najczęściej na słodko: w połączeniu z jogurtem, rodzynkami, cukrem, wanilią. Bez dobrego twarogu nie ma mowy o smacznym serniku. W wersji na słodko połączmy biały ser z owocami, miodem, orzechami. Można doprawić go mielonym cynamonem, imbirem, goździkami itp.

/ 9Kilka przepisów na pyszny twaróg

Obraz
© Fotolia

Pasta toruńska
Składniki: 1/4 kg białego sera, mały kubek jogurtu naturalnego, 1 średnia biała rzodkiew lub 1 pęczek rzodkiewek, garść prażonych orzeszków arachidowych, sól, pieprz.
Wykonanie: rzodkiew oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko posiekać. Ser przetrzeć przez sito i wymieszać z jogurtem. Orzechy drobno posiekać (kilka możemy zostawić do dekoracji) i wymieszać z masą serową i startą rzodkwią, doprawić do smaku. * Twarożek po kasztelańsku*
Składniki: 20 dag tłustego białego sera, 1 łyżka miodu, 1 łyżka jogurtu, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego cynamonu, szczypta mielonych goździków.
Wykonanie: wszystkie składniki pasty należy zmiksować, a następnie schłodzić.

Biała wiewiórka
Składniki: 5 dag tłustego białego sera, garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe, laskowe), 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 1 niewielki świeży ogórek, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano, majeranek, tymianek), sól, ostra papryka w proszku albo pieprz cayenne.
Wykonanie: ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, ogórek obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a jeszcze lepiej - zmiksować. Doprawić do smaku.

/ 9Kilka przepisów na pyszny twaróg

Obraz
© Fotolia

Twarożek po redaktorsku
Składniki: 25 dag twarożku, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, oregano), pieprz cayenne lub mielona ostra papryka, sól.
Wykonanie: ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito albo zmiksować. Oliwki, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z przetartym serem i doprawić do smaku.

Serek warecki
Składniki: 1/4 kg tłustego białego sera, 1-2 cebule, 4 łyżki masła albo margaryny, 1/2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka kminku, szczypta cukru pudru, pieprz, pieprz cayenne lub mielona papryka, garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, natka pietruszki, szczypiorek), sól.
Wykonanie: ser przetrzeć przez sito. Cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Masło utrzeć na krem, a następnie po łyżce dodawać ser, piwo, startą cebulę, posiekaną zieleninę i wreszcie kminek. Doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić. Najbardziej smakuje jako dodatek do ciemnego pieczywa. EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru