Pudding z brokułami i kukurydzą
Pudding niekiedy przypomina tartę albo warzywny suflet. Jak w tym przepisie, gdzie mamy połączenie zdrowych brokułów, cebuli, kukurydzy oraz ziół. Bardzo ważnym składnikiem jest wyrazisty i intensywny ser cheddar. Przepis z książki "Potęga warzyw".
Składniki: 1 mały brokuł podzielony na różyczki (ok. 250 g), 2 łyżeczki oleju, 1 mała cebula drobno posiekana, 2 łyżki mąki, 1 szklanka chudego mleka w proszku, 1 szklanka chudego mleka, 3 duże jajka lekko ubite, 0,5 szklanki utartego chudego sera cheddar, 450 g kukurydzy z puszki, odsączonej, 3/4 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu, szczypta mielonego ziela angielskiego.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem formę do pieczenia o pojemności 1 litra. Podgotować różyczki brokułów tak, by były lekko twardawe (ok. 4 minut). Ostudzić, odlać i grubo posiekać. Rozgrzać olej na dość małym ogniu w teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę. Dusić pod przykryciem 6 minut, aż zmięknie. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko w proszku i mleko chude. Mieszać 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać jajka i ser. Wymieszać, dodać brokuły, kukurydzę, sól, pieprz i ziele angielskie, i dalej mieszać. Przelać do formy. Wstawić ją do większego naczynia do zapiekania, wypełnionego wrzątkiem tak, żeby sięgał do połowy mniejszej formy. Piec 55-60 minut. Pudding będzie gotowy, jeśli nóż wetknięty w środek po wyciągnięciu będzie suchy.