WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Pomysły na domowy pudding

Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.

Obraz

/ 7Co to jest?

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.
Dla Brytyjczyków pudding to jedna z najważniejszych potraw, jednak wyjaśnienie obcokrajowcowi, co to dokładnie jest, to sprawa dość skomplikowana. Pudding najczęściej podawany jest na deser, ale bywa także serwowany w wersji wytrawnej. Można go podać zarówno przed, jak i po posiłku. Bywa gotowany na parze albo pieczony. Pudding zwykle przyrządza się z mąki, mleka, jajek, ale również tłuszczu, ryb, warzyw, przypraw. Najpopularniejsze odmiany tego przysmaku to: podawany na święta Christmas pudding, Yorkshire pudding i pudding biały (white pudding). Współczesne wersje puddingów coraz częściej robi się na zimno, z zastosowaniem zdrowych nasion.

/ 7Pudding waniliowy

Obraz
© 123RF.COM

Klasyka. Smakuje jak budyń, dlatego najczęściej podaje się go na deser. Można go zjeść bez dodatków albo z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, bakaliami, jogurtem. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis Marthy Stewart.
Składniki: 0,5 szklanki białego cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki soli, 1,5 szklanki pełnego mleka, 0,5 szklanki kremówki, 2 duże żółtka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Wykonanie: w rondlu umieścić cukier, mąkę kukurydzianą i sól. W osobnej misce połączyć mleko, kremówkę, żółtka i dodać do rondla. Cały czas mieszając, podgrzewać składniki w rondlu na średnim ogniu, aż mikstura zgęstnieje i zacznie wrzeć (potrwa to 8-12 minut). Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Zdjąć rondel z ognia i przelać masę przez sito do miseczki. Dodać masło i wanilię, połączyć. Pudding przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać jego powierzchni) i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem pudding dokładnie wymieszać i rozdzielić pomiędzy cztery miseczki.

/ 7Pudding z nasion chia

Obraz
© 123RF.COM

Szałwia hiszpańska, czyli chia była uprawiana już przez Azteków. Jej nasiona to bogactwo zdrowia. Zawierają białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze. Chronią przed rozwojem nowotworów, poprawiają pamięć i mogą leczyć depresję. Poniższy przepis to pudding chia według Anny Lewandowskiej.
Składniki: *(część biała): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, 1/2 szklanki mleka ryżowego, łyżka syropu z agawy, (część kolorowa): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, łyżeczka syropu z agawy, łyżeczka dżemu z owoców leśnych lub 2 łyżki suszonych owoców acai.
*
Wykonanie:
przygotować część białą - wszystko zmieszać w słoiku i nim potrząsnąć. Przed wstawieniem do lodówki można dodać łyżkę jagód goji. Następnie przygotować część kolorową - składniki wymieszać w słoiku i wstawić do lodówki. Przed podaniem na część białą wyłożyć część kolorową. Można podawać np. na śniadanie albo na deser.

/ 7Pudding biały (white pudding)

Obraz
© 123RF.COM

Myli się ten, kto myśli, że white pudding jest jasnym budyniem... To potrawa mięsna, bardzo popularna w Szkocji, Anglii i Irlandii. Podaje się ją na gorąco. White pudding to rodzaj kaszanki bez krwi - składniki formuje się podobnie jak kiełbasę, a przed podaniem kroi w plastry. W Kornwalii można spotkać się z nazwą "Hog’s pudding".
Składniki: 60 dag wieprzowiny pokrojonej w kostkę i schłodzonej, 375 g płatków owsianych namoczonych w wodzie, 50 g posiekanego pora, 50 g posiekanego boczku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka soli selerowej, 20 g mąki kukurydzianej, 0,5 łyżeczki białego pieprzu, 0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki szałwii, łyżeczka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie: płatki owsiane moczyć w wodzie przez kilka minut. Wszystkie składniki, oprócz boczku, umieścić w dużej misce i dokładnie mieszać do połączenia (włącznie z odsączonymi płatkami owsianymi). Tak przygotowaną masę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać posiekany w drobną kostkę boczek i jeszcze raz wymieszać. Z masy uformować kiełbaskę, napełniając nią jelito albo jadalną osłonkę. Jeśli ich nie masz, owiń masę folią spożywczą, zawiązując supełki z obu stron. Z podanego przepisu wyjdzie kilka kiełbasek. Przed ugotowaniem należy włożyć je do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na dobę. Następnie w dużym garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Puddingi gotować przez 20-30 minut. Należy je wystudzić, a przed podaniem pokroić i podsmażyć.

/ 7Pudding kokosowy ze słodkich ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie ziemniaki (bataty) są znacznie zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, a przy tym można zaserwować je jako deser. Są bogate w witaminę A, witaminę C, białko, żelazo, witaminy z grupy B, potas i antyoksydanty. Praktycznie nie zawierają tłuszczu. Przepis na pudding pochodzi z książki "Potęga warzyw" pod red. Jacka Fronczaka.

*Składniki: *2 średnie słodkie ziemniaki obrane i starte, 350 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka z puszki, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki skoncentrowanego soku pomarańczowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli, 1 duże jajko lekko ubite, 4 białka z dużych jajek lekko ubite, 0,5 szklanki wiórków kokosowych.
*Wykonanie: *rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem w sprayu formę do pieczenia o objętości 2 litrów. W dużej misce starannie utrzeć mikserem słodkie ziemniaki, mleko zagęszczone, olej, brązowy cukier, koncentrat soku pomarańczowego, imbir, goździki, ziele angielskie, sól, jajko i białka. Wlać do formy. Przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę i 30 minut. Posypać wiórkami kokosowymi. Odkryć i piec, aż pudding się zsiądzie, a wiórki przyrumienią.

/ 7Pudding z brokułami i kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Pudding niekiedy przypomina tartę albo warzywny suflet. Jak w tym przepisie, gdzie mamy połączenie zdrowych brokułów, cebuli, kukurydzy oraz ziół. Bardzo ważnym składnikiem jest wyrazisty i intensywny ser cheddar. Przepis z książki "Potęga warzyw".
Składniki: 1 mały brokuł podzielony na różyczki (ok. 250 g), 2 łyżeczki oleju, 1 mała cebula drobno posiekana, 2 łyżki mąki, 1 szklanka chudego mleka w proszku, 1 szklanka chudego mleka, 3 duże jajka lekko ubite, 0,5 szklanki utartego chudego sera cheddar, 450 g kukurydzy z puszki, odsączonej, 3/4 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu, szczypta mielonego ziela angielskiego.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem formę do pieczenia o pojemności 1 litra. Podgotować różyczki brokułów tak, by były lekko twardawe (ok. 4 minut). Ostudzić, odlać i grubo posiekać. Rozgrzać olej na dość małym ogniu w teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę. Dusić pod przykryciem 6 minut, aż zmięknie. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko w proszku i mleko chude. Mieszać 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać jajka i ser. Wymieszać, dodać brokuły, kukurydzę, sól, pieprz i ziele angielskie, i dalej mieszać. Przelać do formy. Wstawić ją do większego naczynia do zapiekania, wypełnionego wrzątkiem tak, żeby sięgał do połowy mniejszej formy. Piec 55-60 minut. Pudding będzie gotowy, jeśli nóż wetknięty w środek po wyciągnięciu będzie suchy.

/ 7Pudding czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na ten przysmak podaje nam znany brytyjski kucharz Jamie Oliver według receptury swojej mamy. Czekoladowy pudding jest bardzo sycący, a podany z gorącym czekoladowym sosem smakuje wybornie.
Składniki: (na czekoladowy sos): 100 g masła + odrobina do wysmarowania foremek, 50 g jasnego brązowego cukru, 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 2 łyżki mleka, (na pudding): 100 g masła, 75 g jasnego brązowego cukru, 225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 duże jajka, 50 g kakao, 8 łyżek mleka, szczypta soli, skórka z 1 pomarańczy.
Wykonanie: przygotować sos. Wysmarować 6 niedużych foremek masłem i odstawić. Masło, cukier, czekoladę i mleko umieścić w dużej misce i rozpuścić je w kąpieli wodnej (miskę umieszczając nad garnkiem z gotującą się wodą), ciągle mieszając. Sos ma być gładki i lśniący. Zdjąć miskę z ognia. Częścią sosu pokryć dno foremek, resztę odstawić. Przygotować pudding: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę (np. w malakserze, można też wymieszać składniki drewnianą łyżką). Napełnić foremki z sosem otrzymaną miksturą i przykryć je folią aluminiową, dodatkowo obwiązując foremki sznurkiem. Rondel, w którym pomieszczą się foremki, napełnić wrzącą wodą (tylko kilka centymetrów, żeby foremki się w niej nie zanurzyły). Nakryć naczynie pokrywką i gotować przez ok. 1,5 godziny (upewniając się, że woda nie wyparowała). Gotowe puddingi wyjąć z foremek, odwracając je do góry dnem i pamiętając, że z naczynek wypłynie gorący sos. Można podać z kremem typu custard, śmietanką albo jogurtem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia