Pomysły na domowy pudding
Co to jest?
Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.
Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.
Dla Brytyjczyków pudding to jedna z najważniejszych potraw, jednak wyjaśnienie obcokrajowcowi, co to dokładnie jest, to sprawa dość skomplikowana. Pudding najczęściej podawany jest na deser, ale bywa także serwowany w wersji wytrawnej. Można go podać zarówno przed, jak i po posiłku. Bywa gotowany na parze albo pieczony. Pudding zwykle przyrządza się z mąki, mleka, jajek, ale również tłuszczu, ryb, warzyw, przypraw. Najpopularniejsze odmiany tego przysmaku to: podawany na święta Christmas pudding, Yorkshire pudding i pudding biały (white pudding). Współczesne wersje puddingów coraz częściej robi się na zimno, z zastosowaniem zdrowych nasion.