Pomysły na domowy pudding

Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.

Obraz

/ 7Co to jest?

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej przypomina budyń albo krem, choć może mieć różną konsystencję, kolor i smak. Pudding, flagowy angielski przysmak, serwowany jest zarówno jako słodka, jak i wytrawna potrawa. Sposobów na zrobienie puddingu jest mnóstwo. Oto kilka inspiracji.
Dla Brytyjczyków pudding to jedna z najważniejszych potraw, jednak wyjaśnienie obcokrajowcowi, co to dokładnie jest, to sprawa dość skomplikowana. Pudding najczęściej podawany jest na deser, ale bywa także serwowany w wersji wytrawnej. Można go podać zarówno przed, jak i po posiłku. Bywa gotowany na parze albo pieczony. Pudding zwykle przyrządza się z mąki, mleka, jajek, ale również tłuszczu, ryb, warzyw, przypraw. Najpopularniejsze odmiany tego przysmaku to: podawany na święta Christmas pudding, Yorkshire pudding i pudding biały (white pudding). Współczesne wersje puddingów coraz częściej robi się na zimno, z zastosowaniem zdrowych nasion.

/ 7Pudding waniliowy

Obraz
© 123RF.COM

Klasyka. Smakuje jak budyń, dlatego najczęściej podaje się go na deser. Można go zjeść bez dodatków albo z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, bakaliami, jogurtem. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis Marthy Stewart.
Składniki: 0,5 szklanki białego cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki soli, 1,5 szklanki pełnego mleka, 0,5 szklanki kremówki, 2 duże żółtka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Wykonanie: w rondlu umieścić cukier, mąkę kukurydzianą i sól. W osobnej misce połączyć mleko, kremówkę, żółtka i dodać do rondla. Cały czas mieszając, podgrzewać składniki w rondlu na średnim ogniu, aż mikstura zgęstnieje i zacznie wrzeć (potrwa to 8-12 minut). Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Zdjąć rondel z ognia i przelać masę przez sito do miseczki. Dodać masło i wanilię, połączyć. Pudding przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać jego powierzchni) i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem pudding dokładnie wymieszać i rozdzielić pomiędzy cztery miseczki.

/ 7Pudding z nasion chia

Obraz
© 123RF.COM

Szałwia hiszpańska, czyli chia była uprawiana już przez Azteków. Jej nasiona to bogactwo zdrowia. Zawierają białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze. Chronią przed rozwojem nowotworów, poprawiają pamięć i mogą leczyć depresję. Poniższy przepis to pudding chia według Anny Lewandowskiej.
Składniki: *(część biała): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, 1/2 szklanki mleka ryżowego, łyżka syropu z agawy, (część kolorowa): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, łyżeczka syropu z agawy, łyżeczka dżemu z owoców leśnych lub 2 łyżki suszonych owoców acai.
*
Wykonanie:
przygotować część białą - wszystko zmieszać w słoiku i nim potrząsnąć. Przed wstawieniem do lodówki można dodać łyżkę jagód goji. Następnie przygotować część kolorową - składniki wymieszać w słoiku i wstawić do lodówki. Przed podaniem na część białą wyłożyć część kolorową. Można podawać np. na śniadanie albo na deser.

/ 7Pudding biały (white pudding)

Obraz
© 123RF.COM

Myli się ten, kto myśli, że white pudding jest jasnym budyniem... To potrawa mięsna, bardzo popularna w Szkocji, Anglii i Irlandii. Podaje się ją na gorąco. White pudding to rodzaj kaszanki bez krwi - składniki formuje się podobnie jak kiełbasę, a przed podaniem kroi w plastry. W Kornwalii można spotkać się z nazwą "Hog’s pudding".
Składniki: 60 dag wieprzowiny pokrojonej w kostkę i schłodzonej, 375 g płatków owsianych namoczonych w wodzie, 50 g posiekanego pora, 50 g posiekanego boczku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka soli selerowej, 20 g mąki kukurydzianej, 0,5 łyżeczki białego pieprzu, 0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki szałwii, łyżeczka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie: płatki owsiane moczyć w wodzie przez kilka minut. Wszystkie składniki, oprócz boczku, umieścić w dużej misce i dokładnie mieszać do połączenia (włącznie z odsączonymi płatkami owsianymi). Tak przygotowaną masę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać posiekany w drobną kostkę boczek i jeszcze raz wymieszać. Z masy uformować kiełbaskę, napełniając nią jelito albo jadalną osłonkę. Jeśli ich nie masz, owiń masę folią spożywczą, zawiązując supełki z obu stron. Z podanego przepisu wyjdzie kilka kiełbasek. Przed ugotowaniem należy włożyć je do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na dobę. Następnie w dużym garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Puddingi gotować przez 20-30 minut. Należy je wystudzić, a przed podaniem pokroić i podsmażyć.

/ 7Pudding kokosowy ze słodkich ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Słodkie ziemniaki (bataty) są znacznie zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, a przy tym można zaserwować je jako deser. Są bogate w witaminę A, witaminę C, białko, żelazo, witaminy z grupy B, potas i antyoksydanty. Praktycznie nie zawierają tłuszczu. Przepis na pudding pochodzi z książki "Potęga warzyw" pod red. Jacka Fronczaka.

*Składniki: *2 średnie słodkie ziemniaki obrane i starte, 350 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka z puszki, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki skoncentrowanego soku pomarańczowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli, 1 duże jajko lekko ubite, 4 białka z dużych jajek lekko ubite, 0,5 szklanki wiórków kokosowych.
*Wykonanie: *rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem w sprayu formę do pieczenia o objętości 2 litrów. W dużej misce starannie utrzeć mikserem słodkie ziemniaki, mleko zagęszczone, olej, brązowy cukier, koncentrat soku pomarańczowego, imbir, goździki, ziele angielskie, sól, jajko i białka. Wlać do formy. Przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę i 30 minut. Posypać wiórkami kokosowymi. Odkryć i piec, aż pudding się zsiądzie, a wiórki przyrumienią.

/ 7Pudding z brokułami i kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Pudding niekiedy przypomina tartę albo warzywny suflet. Jak w tym przepisie, gdzie mamy połączenie zdrowych brokułów, cebuli, kukurydzy oraz ziół. Bardzo ważnym składnikiem jest wyrazisty i intensywny ser cheddar. Przepis z książki "Potęga warzyw".
Składniki: 1 mały brokuł podzielony na różyczki (ok. 250 g), 2 łyżeczki oleju, 1 mała cebula drobno posiekana, 2 łyżki mąki, 1 szklanka chudego mleka w proszku, 1 szklanka chudego mleka, 3 duże jajka lekko ubite, 0,5 szklanki utartego chudego sera cheddar, 450 g kukurydzy z puszki, odsączonej, 3/4 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu, szczypta mielonego ziela angielskiego.
Wykonanie: rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem formę do pieczenia o pojemności 1 litra. Podgotować różyczki brokułów tak, by były lekko twardawe (ok. 4 minut). Ostudzić, odlać i grubo posiekać. Rozgrzać olej na dość małym ogniu w teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę. Dusić pod przykryciem 6 minut, aż zmięknie. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko w proszku i mleko chude. Mieszać 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać jajka i ser. Wymieszać, dodać brokuły, kukurydzę, sól, pieprz i ziele angielskie, i dalej mieszać. Przelać do formy. Wstawić ją do większego naczynia do zapiekania, wypełnionego wrzątkiem tak, żeby sięgał do połowy mniejszej formy. Piec 55-60 minut. Pudding będzie gotowy, jeśli nóż wetknięty w środek po wyciągnięciu będzie suchy.

/ 7Pudding czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na ten przysmak podaje nam znany brytyjski kucharz Jamie Oliver według receptury swojej mamy. Czekoladowy pudding jest bardzo sycący, a podany z gorącym czekoladowym sosem smakuje wybornie.
Składniki: (na czekoladowy sos): 100 g masła + odrobina do wysmarowania foremek, 50 g jasnego brązowego cukru, 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 2 łyżki mleka, (na pudding): 100 g masła, 75 g jasnego brązowego cukru, 225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 duże jajka, 50 g kakao, 8 łyżek mleka, szczypta soli, skórka z 1 pomarańczy.
Wykonanie: przygotować sos. Wysmarować 6 niedużych foremek masłem i odstawić. Masło, cukier, czekoladę i mleko umieścić w dużej misce i rozpuścić je w kąpieli wodnej (miskę umieszczając nad garnkiem z gotującą się wodą), ciągle mieszając. Sos ma być gładki i lśniący. Zdjąć miskę z ognia. Częścią sosu pokryć dno foremek, resztę odstawić. Przygotować pudding: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę (np. w malakserze, można też wymieszać składniki drewnianą łyżką). Napełnić foremki z sosem otrzymaną miksturą i przykryć je folią aluminiową, dodatkowo obwiązując foremki sznurkiem. Rondel, w którym pomieszczą się foremki, napełnić wrzącą wodą (tylko kilka centymetrów, żeby foremki się w niej nie zanurzyły). Nakryć naczynie pokrywką i gotować przez ok. 1,5 godziny (upewniając się, że woda nie wyparowała). Gotowe puddingi wyjąć z foremek, odwracając je do góry dnem i pamiętając, że z naczynek wypłynie gorący sos. Można podać z kremem typu custard, śmietanką albo jogurtem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany