Pudding czekoladowy
Przepis na ten przysmak podaje nam znany brytyjski kucharz Jamie Oliver według receptury swojej mamy. Czekoladowy pudding jest bardzo sycący, a podany z gorącym czekoladowym sosem smakuje wybornie.
Składniki: (na czekoladowy sos): 100 g masła + odrobina do wysmarowania foremek, 50 g jasnego brązowego cukru, 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 2 łyżki mleka, (na pudding): 100 g masła, 75 g jasnego brązowego cukru, 225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 duże jajka, 50 g kakao, 8 łyżek mleka, szczypta soli, skórka z 1 pomarańczy.
Wykonanie: przygotować sos. Wysmarować 6 niedużych foremek masłem i odstawić. Masło, cukier, czekoladę i mleko umieścić w dużej misce i rozpuścić je w kąpieli wodnej (miskę umieszczając nad garnkiem z gotującą się wodą), ciągle mieszając. Sos ma być gładki i lśniący. Zdjąć miskę z ognia. Częścią sosu pokryć dno foremek, resztę odstawić. Przygotować pudding: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę (np. w malakserze, można też wymieszać składniki drewnianą łyżką). Napełnić foremki z sosem otrzymaną miksturą i przykryć je folią aluminiową, dodatkowo obwiązując foremki sznurkiem. Rondel, w którym pomieszczą się foremki, napełnić wrzącą wodą (tylko kilka centymetrów, żeby foremki się w niej nie zanurzyły). Nakryć naczynie pokrywką i gotować przez ok. 1,5 godziny (upewniając się, że woda nie wyparowała). Gotowe puddingi wyjąć z foremek, odwracając je do góry dnem i pamiętając, że z naczynek wypłynie gorący sos. Można podać z kremem typu custard, śmietanką albo jogurtem.