Pudding kokosowy ze słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki (bataty) są znacznie zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, a przy tym można zaserwować je jako deser. Są bogate w witaminę A, witaminę C, białko, żelazo, witaminy z grupy B, potas i antyoksydanty. Praktycznie nie zawierają tłuszczu. Przepis na pudding pochodzi z książki "Potęga warzyw" pod red. Jacka Fronczaka.
*Składniki: *2 średnie słodkie ziemniaki obrane i starte, 350 ml odtłuszczonego zagęszczonego mleka z puszki, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki skoncentrowanego soku pomarańczowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli, 1 duże jajko lekko ubite, 4 białka z dużych jajek lekko ubite, 0,5 szklanki wiórków kokosowych.
*Wykonanie: *rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Spryskać olejem w sprayu formę do pieczenia o objętości 2 litrów. W dużej misce starannie utrzeć mikserem słodkie ziemniaki, mleko zagęszczone, olej, brązowy cukier, koncentrat soku pomarańczowego, imbir, goździki, ziele angielskie, sól, jajko i białka. Wlać do formy. Przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę i 30 minut. Posypać wiórkami kokosowymi. Odkryć i piec, aż pudding się zsiądzie, a wiórki przyrumienią.