Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego.

Obraz

/ 5Czerstwy chleb w słodkim wydaniu

Obraz
© 123RF.COM

Myślisz, że z suchego pieczywa możesz zrobić tylko bułkę tartą? Nic bardziej mylnego. Czerstwe kajzerki czy chałki są z natury bardziej chrupiące, więc są wprost stworzone do niektórych potraw. Zrobione z nich grzanki są o niebo lepsze od tych z pieczywa prosto z piekarni. Zanim wyrzucisz stary chleb, zerknij jak ciekawie i praktycznie można go wykorzystać do wielu dań.

Pudding chlebowy
Deser z czerstwych kromek uwielbiają Brytyjczycy. Można go zrobić bardzo szybko. Chleb tostowy smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pieczywo układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

/ 5Grzanki

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej nadaje się na nie bagietka z poprzedniego dnia. Wystarczy ją przekroić posmarować oliwą z oliwą i zapiec w piekarniku, aż zrobi się chrupiąca i złocista. Dopiero po upieczeniu nakładamy na nią pastę z czerwonych pomidorów z czosnkiem, ziołami i oliwą. Taką prosta bruschettę można zjeść na śniadanie lub kolację. Drugą opcją na pyszne grzanki jest pokrojenia chleba w małe kosteczki i obsmażenie ich na maśle. Podkreślą smak zimowych, kremowych zup, np. grochówki lub cebulowej.

/ 5Sałatka chlebowa

Obraz
© 123RF.COM

Na ten sposób wpadli Włosi, a nie od dziś wiadomo, że jeśli chodzi o kuchnię warto się od nich uczyć. Panzanella to toskańska sałatka, której głównym składnikiem jest czerstwy chleb pokrojony w kostkę. Właściwie zawsze podaje się ją z dojrzałymi pomidorami, cebulą, bazylią. Sos to oliwa z oliwek wymieszana z octem i przyprawy. Pokrojony chleb obsmażony uprzednio na oliwie lub podpieczony mięknie pod wpływem soku z warzyw i sosu. Przechodzi ich smakiem. Sałatkę trzeba zjeść od razu po przygotowaniu.

/ 5Zagęszczacz do zup i sosów

Obraz
© 123RF.COM

Teraz częściej raczymy się rozgrzewającymi zupami. Namoczone w ciepłej wodzie lub mleku bułki przydadzą się w kuchni do błyskawicznego ich zagęszczania. Dzięki temu nie musimy używać mąki ani odparowywać nadmiaru wody. W ten sam sposób można wykorzystać chleb do sosów, które są zbyt rzadkie.

/ 5Składnik farszu lub klopsików

Obraz
© 123RF.COM

Ten trik w kuchni stosowały już nasze mamy i babcie. Pulpety z indyka albo dorsza staną się bardziej jędrne i delikatne w smaku, gdy dodamy do nich namoczoną w mleku bułkę. Te dania wydają ci się nudne i przeznaczone tylko dla dzieci? Miniklopsiki świetnie nadają się również do dań w stylu włoskim, np. makaronu. Z mięsa mielonego mięsa z dodatkiem namoczonego czerstwego chleba można zrobić również znakomity farsz do rolady z ciasta francuskiego. Nie będzie się rozpadać podczas krojenia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości