Pudding biały (white pudding)
Myli się ten, kto myśli, że white pudding jest jasnym budyniem... To potrawa mięsna, bardzo popularna w Szkocji, Anglii i Irlandii. Podaje się ją na gorąco. White pudding to rodzaj kaszanki bez krwi - składniki formuje się podobnie jak kiełbasę, a przed podaniem kroi w plastry. W Kornwalii można spotkać się z nazwą "Hog’s pudding".
Składniki: 60 dag wieprzowiny pokrojonej w kostkę i schłodzonej, 375 g płatków owsianych namoczonych w wodzie, 50 g posiekanego pora, 50 g posiekanego boczku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka soli selerowej, 20 g mąki kukurydzianej, 0,5 łyżeczki białego pieprzu, 0,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki szałwii, łyżeczka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wykonanie: płatki owsiane moczyć w wodzie przez kilka minut. Wszystkie składniki, oprócz boczku, umieścić w dużej misce i dokładnie mieszać do połączenia (włącznie z odsączonymi płatkami owsianymi). Tak przygotowaną masę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie dodać posiekany w drobną kostkę boczek i jeszcze raz wymieszać. Z masy uformować kiełbaskę, napełniając nią jelito albo jadalną osłonkę. Jeśli ich nie masz, owiń masę folią spożywczą, zawiązując supełki z obu stron. Z podanego przepisu wyjdzie kilka kiełbasek. Przed ugotowaniem należy włożyć je do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na dobę. Następnie w dużym garnku zagotować wodę i wrzucić kiełbaski. Puddingi gotować przez 20-30 minut. Należy je wystudzić, a przed podaniem pokroić i podsmażyć.