Pudding z nasion chia
Szałwia hiszpańska, czyli chia była uprawiana już przez Azteków. Jej nasiona to bogactwo zdrowia. Zawierają białko, błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze. Chronią przed rozwojem nowotworów, poprawiają pamięć i mogą leczyć depresję. Poniższy przepis to pudding chia według Anny Lewandowskiej.
Składniki: *(część biała): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, 1/2 szklanki mleka ryżowego, łyżka syropu z agawy, (część kolorowa): 2 łyżki nasion chia, szklanka mleka kokosowego, łyżeczka syropu z agawy, łyżeczka dżemu z owoców leśnych lub 2 łyżki suszonych owoców acai.
*Wykonanie: przygotować część białą - wszystko zmieszać w słoiku i nim potrząsnąć. Przed wstawieniem do lodówki można dodać łyżkę jagód goji. Następnie przygotować część kolorową - składniki wymieszać w słoiku i wstawić do lodówki. Przed podaniem na część białą wyłożyć część kolorową. Można podawać np. na śniadanie albo na deser.