Pudding waniliowy
Klasyka. Smakuje jak budyń, dlatego najczęściej podaje się go na deser. Można go zjeść bez dodatków albo z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, bakaliami, jogurtem. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis Marthy Stewart.
Składniki: 0,5 szklanki białego cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki soli, 1,5 szklanki pełnego mleka, 0,5 szklanki kremówki, 2 duże żółtka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Wykonanie: w rondlu umieścić cukier, mąkę kukurydzianą i sól. W osobnej misce połączyć mleko, kremówkę, żółtka i dodać do rondla. Cały czas mieszając, podgrzewać składniki w rondlu na średnim ogniu, aż mikstura zgęstnieje i zacznie wrzeć (potrwa to 8-12 minut). Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Zdjąć rondel z ognia i przelać masę przez sito do miseczki. Dodać masło i wanilię, połączyć. Pudding przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać jego powierzchni) i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem pudding dokładnie wymieszać i rozdzielić pomiędzy cztery miseczki.