Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- jedna sucha bułka,
- ½ l wody,
- mleko do namoczenia bułki,
- 1½ kg sparzonych, obranych ze skórki, a następnie pokrojonych i przesmażonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą i rozdrobnioną bułką. Masę dopraw do smaku. Z tak przygotowanego mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju. W garnku zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory z sokiem (ale nie wszystko, zostaw dwa – przydadzą się później), a następnie wlej pół litra wrzącej wody i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w ćwiartki pozostałe 2 pomidory. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut. Gotowe pulpety podawaj z makaronem lub ziemniakami.