Jak jeść pomelo?
Owoce pomelo najczęściej jemy na surowo, ale można też przygotować z nich pyszną marmoladę, sałatkę lub sok. Jednak nie tylko miąższ owoców może być przydatny – kandyzowana skórka pomelo jest świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Jednak pamiętaj o tym, że cytrusy bardzo często spryskiwane są różnymi chemikaliami, dlatego zanim sięgniesz po nie, powinieneś je dokładnie umyć pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki, a następnie obrać ze skórki.
Sałatka z pomelo
- mieszanka ulubionych sałat,
- 200 g gotowanych krewetek,
- pomelo,
- 2 pomarańcze,
- cebula czerwona,
- 1/2 papryczki chili,
- kilka gałązek koperku,
- olej rzepakowy,
- oliwa z oliwek,
- kawałek świeżego imbiru,
- łyżka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulkę i 1/4 papryczki chili pokrój w drobną kosteczkę, a krewetki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę i chili. Po chwili dodaj krewetki i smaż je przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Pomelo i jedną pomarańczę obierz ze skórki, usuń białe błony i wyfiletuj owoce. Na talerzu ułóż sałatę, kawałki owoców oraz usmażone krewetki. Czas na dressing - świeży imbir, sok z jednej pomarańczy, ćwierć papryczki chili, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego, sól oraz pieprz wymieszaj ze sobą w wysokim naczyniu i zmiksuj przy pomocy blendera. Gotową sałatkę polej sosem i zajadaj. Smacznego!