Pomelo. Owoc niezwykły

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smaczne i zdrowe

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której posiada znacznie więcej niż cytryna i grejpfrut. Warto wiedzieć o nim nieco więcej, dlatego mamy dla was garść cennych informacji na temat tego niezwykłego owocu.

/ 6Pomelo – jedz na zdrowie!

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo wyglądem łudząco przypomina grejpfruta – nie ma w tym nic dziwnego, gdyż dawno, dawno temu grejpfrut powstał przecież po skrzyżowaniu pomelo i chińskiej pomarańczy. Jednak miąższ pomelo jest słodszy i niestety mniej soczysty, niż miąższ grejpfruta. Natomiast zawiera tak pokaźną dawkę witaminy C, że już niewielka jego cząstka w całości zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Znajdziemy w nim także sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Wiedzieliście o tym, że zawarty w skórce i miąższu pomelo błonnik szybko zapełnia żołądek i zwiększa uczucie sytości? Owoc ten zawiera także liczne enzymy, które zmniejszają poziom cukru, który trafia do krwi po zjedzeniu posiłku oraz ograniczają wchłanianie się skrobi z pożywienia. Pomelo, podobnie jak grejpfruty, polecane jest diabetykom, którzy mogą jeść je bez obaw, ponieważ indeks glikemiczny tych owoców wynosi jedynie 30.

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pomelo coraz częściej bez większych problemów można znaleźć w sklepach, ale warto szukać promocji w supermarketach oraz dyskontach spożywczych i kupować je w dobrej cenie. Jeżeli na półce sklepowej widzisz piękne egzemplarze pomelo i masz zamiar je kupić – wybieraj te najcięższe, ponieważ zawierają najwięcej soku. Przed włożeniem ich do koszyka, zważ kilka owoców i wybierz te, najcięższe. Zwróć także uwagę na wygląd skórki – powinna być gładka, pachnące, bez widocznych śladów uszodzeń. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

/ 6Jak przechowywać i obierać pomelo?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pomelo można przechowywać w lodówce nawet przez 4 miesiące. To naprawdę długo, więc jeżeli znajdziesz ładne egzemplarze, nie martw się, że kupując zbyt dużą ilość owoców, nie zdążysz ich zjeść. A jak obrać pomelo? Jego skórka jest zazwyczaj twarda i gruba – jak dostać się do miąższu? Otóż zacznij od nacięcia skórki na krzyż, najlepiej w 4 miejscach wzdłuż całego owocu, a następnie za pomocą noża ściągnij skórkę, zaczynając od nasady owocu. Kiedy pomelo jest już obrane, usuń gorzkie błony międzysegmentowe oraz niejadalne pestki, ponieważ do spożycia nadaje się tylko miąższ.

/ 6Jak jeść pomelo?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pomelo najczęściej jemy na surowo, ale można też przygotować z nich pyszną marmoladę, sałatkę lub sok. Jednak nie tylko miąższ owoców może być przydatny – kandyzowana skórka pomelo jest świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Jednak pamiętaj o tym, że cytrusy bardzo często spryskiwane są różnymi chemikaliami, dlatego zanim sięgniesz po nie, powinieneś je dokładnie umyć pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki, a następnie obrać ze skórki.

  • mieszanka ulubionych sałat,
  • 200 g gotowanych krewetek,
  • pomelo,
  • 2 pomarańcze,
  • cebula czerwona,
  • 1/2 papryczki chili,
  • kilka gałązek koperku,
  • olej rzepakowy,
  • oliwa z oliwek,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • łyżka octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulkę i 1/4 papryczki chili pokrój w drobną kosteczkę, a krewetki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę i chili. Po chwili dodaj krewetki i smaż je przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Pomelo i jedną pomarańczę obierz ze skórki, usuń białe błony i wyfiletuj owoce. Na talerzu ułóż sałatę, kawałki owoców oraz usmażone krewetki. Czas na dressing - świeży imbir, sok z jednej pomarańczy, ćwierć papryczki chili, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego, sól oraz pieprz wymieszaj ze sobą w wysokim naczyniu i zmiksuj przy pomocy blendera. Gotową sałatkę polej sosem i zajadaj. Smacznego!

/ 6Dżem z pomelo i pomarańczy

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 duże pomelo,
  • 1 i 1/2 kg pomarańczy,
  • 1 kg cukru,
  • laska wanilii,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:
Przygotowanie dżemu zacznij od namoczenia w zimnej wodzie przez 2 doby pomarańczy – dzięki temu specyficzna goryczka owoców zostanie wchłonięta przez wodę (warto zmieniać ją co 12 godzin). Po dwóch dniach razem ze skórką pokrój pomarańcze w małe kawałeczki. Obrane i oczyszczone z gorzkich błon pomelo podziel na małe części i dodaj do pomarańczy. Owoce zasyp cukrem, wymieszaj i poczekaj 3 godziny, by puściły sok. Teraz przełóż cytrusy do dużego garnka, dodaj sok z cytryny i smaż na niewielkim ogniu do czasu, aż staną się miękkie i szkliste. Kiedy dżem jest już prawie gotowy, przekrój wzdłuż laskę wanilii, wyskrob z niej nasiona i dodaj je do garnka. Gorącym dżemem napełnij słoiczki i zapasteryzuj je.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia