Smaczne i zdrowe
Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której posiada znacznie więcej niż cytryna i grejpfrut. Warto wiedzieć o nim nieco więcej, dlatego mamy dla was garść cennych informacji na temat tego niezwykłego owocu.
Pomelo – jedz na zdrowie!
Pomelo wyglądem łudząco przypomina grejpfruta – nie ma w tym nic dziwnego, gdyż dawno, dawno temu grejpfrut powstał przecież po skrzyżowaniu pomelo i chińskiej pomarańczy. Jednak miąższ pomelo jest słodszy i niestety mniej soczysty, niż miąższ grejpfruta. Natomiast zawiera tak pokaźną dawkę witaminy C, że już niewielka jego cząstka w całości zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Znajdziemy w nim także sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Wiedzieliście o tym, że zawarty w skórce i miąższu pomelo błonnik szybko zapełnia żołądek i zwiększa uczucie sytości? Owoc ten zawiera także liczne enzymy, które zmniejszają poziom cukru, który trafia do krwi po zjedzeniu posiłku oraz ograniczają wchłanianie się skrobi z pożywienia. Pomelo, podobnie jak grejpfruty, polecane jest diabetykom, którzy mogą jeść je bez obaw, ponieważ indeks glikemiczny tych owoców wynosi jedynie 30.
Warto wiedzieć
Owoce pomelo coraz częściej bez większych problemów można znaleźć w sklepach, ale warto szukać promocji w supermarketach oraz dyskontach spożywczych i kupować je w dobrej cenie. Jeżeli na półce sklepowej widzisz piękne egzemplarze pomelo i masz zamiar je kupić – wybieraj te najcięższe, ponieważ zawierają najwięcej soku. Przed włożeniem ich do koszyka, zważ kilka owoców i wybierz te, najcięższe. Zwróć także uwagę na wygląd skórki – powinna być gładka, pachnące, bez widocznych śladów uszodzeń. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.
Jak przechowywać i obierać pomelo?
Owoce pomelo można przechowywać w lodówce nawet przez 4 miesiące. To naprawdę długo, więc jeżeli znajdziesz ładne egzemplarze, nie martw się, że kupując zbyt dużą ilość owoców, nie zdążysz ich zjeść. A jak obrać pomelo? Jego skórka jest zazwyczaj twarda i gruba – jak dostać się do miąższu? Otóż zacznij od nacięcia skórki na krzyż, najlepiej w 4 miejscach wzdłuż całego owocu, a następnie za pomocą noża ściągnij skórkę, zaczynając od nasady owocu. Kiedy pomelo jest już obrane, usuń gorzkie błony międzysegmentowe oraz niejadalne pestki, ponieważ do spożycia nadaje się tylko miąższ.
Jak jeść pomelo?
Owoce pomelo najczęściej jemy na surowo, ale można też przygotować z nich pyszną marmoladę, sałatkę lub sok. Jednak nie tylko miąższ owoców może być przydatny – kandyzowana skórka pomelo jest świetnym dodatkiem do deserów i ciast. Jednak pamiętaj o tym, że cytrusy bardzo często spryskiwane są różnymi chemikaliami, dlatego zanim sięgniesz po nie, powinieneś je dokładnie umyć pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki, a następnie obrać ze skórki.
- mieszanka ulubionych sałat,
- 200 g gotowanych krewetek,
- pomelo,
- 2 pomarańcze,
- cebula czerwona,
- 1/2 papryczki chili,
- kilka gałązek koperku,
- olej rzepakowy,
- oliwa z oliwek,
- kawałek świeżego imbiru,
- łyżka octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulkę i 1/4 papryczki chili pokrój w drobną kosteczkę, a krewetki oczyść i osusz. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę i chili. Po chwili dodaj krewetki i smaż je przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Pomelo i jedną pomarańczę obierz ze skórki, usuń białe błony i wyfiletuj owoce. Na talerzu ułóż sałatę, kawałki owoców oraz usmażone krewetki. Czas na dressing - świeży imbir, sok z jednej pomarańczy, ćwierć papryczki chili, 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego, sól oraz pieprz wymieszaj ze sobą w wysokim naczyniu i zmiksuj przy pomocy blendera. Gotową sałatkę polej sosem i zajadaj. Smacznego!
Dżem z pomelo i pomarańczy
- 2 duże pomelo,
- 1 i 1/2 kg pomarańczy,
- 1 kg cukru,
- laska wanilii,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Przygotowanie dżemu zacznij od namoczenia w zimnej wodzie przez 2 doby pomarańczy – dzięki temu specyficzna goryczka owoców zostanie wchłonięta przez wodę (warto zmieniać ją co 12 godzin). Po dwóch dniach razem ze skórką pokrój pomarańcze w małe kawałeczki. Obrane i oczyszczone z gorzkich błon pomelo podziel na małe części i dodaj do pomarańczy. Owoce zasyp cukrem, wymieszaj i poczekaj 3 godziny, by puściły sok. Teraz przełóż cytrusy do dużego garnka, dodaj sok z cytryny i smaż na niewielkim ogniu do czasu, aż staną się miękkie i szkliste. Kiedy dżem jest już prawie gotowy, przekrój wzdłuż laskę wanilii, wyskrob z niej nasiona i dodaj je do garnka. Gorącym dżemem napełnij słoiczki i zapasteryzuj je.