Najzdrowsze połączenia w sałatkach
Nie łącz tych produktów!
Niektóre połączenia są groźne dla zdrowia. Jeśli pomidory łączysz z zielonym ogórkiem albo białym serem, a rybę z brokułami, najwyższa pora zmienić nawyki żywieniowe. Taka dieta może przyczynić się do poważnej choroby.
Niektóre połączenia są groźne dla zdrowia. Jeśli pomidory łączysz z zielonym ogórkiem albo białym serem, a rybę z brokułami, najwyższa pora zmienić nawyki żywieniowe. Taka dieta może przyczynić się do poważnej choroby. Spokojnie, nie musisz od razu rezygnować z sałatek. Ale warto staranniej wybierać to, co trafia na talerz.
Historia łączenia pokarmów sięga czasów starożytnych. Fachowe badania na ten temat przeprowadzono jednak po raz pierwszy dopiero pod koniec XIX w. Potwierdziły one tezę, która mówi, że gdy ciało nie trawi pożywienia we właściwy sposób, gromadzi się w nim nadmiar toksyn. A to może prowadzić do pojawienia się choroby. Badania na największą skalę przeprowadził dr Herbert Shelton, specjalista w zakresie prawidłowego łączenia pokarmów. Zasady, których szukał przez ponad 60 lat, dotyczą także połączeń w sałatkach. Warto wiedzieć, że nie wszystkie są dobre dla naszego zdrowia. Sprawdźmy, które produkty do siebie "nie pasują".
Ewa Podsiadły-Natorska