Dżem z pomelo i pomarańczy
Składniki:
- 2 duże pomelo,
- 1 i 1/2 kg pomarańczy,
- 1 kg cukru,
- laska wanilii,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Przygotowanie dżemu zacznij od namoczenia w zimnej wodzie przez 2 doby pomarańczy – dzięki temu specyficzna goryczka owoców zostanie wchłonięta przez wodę (warto zmieniać ją co 12 godzin). Po dwóch dniach razem ze skórką pokrój pomarańcze w małe kawałeczki. Obrane i oczyszczone z gorzkich błon pomelo podziel na małe części i dodaj do pomarańczy. Owoce zasyp cukrem, wymieszaj i poczekaj 3 godziny, by puściły sok. Teraz przełóż cytrusy do dużego garnka, dodaj sok z cytryny i smaż na niewielkim ogniu do czasu, aż staną się miękkie i szkliste. Kiedy dżem jest już prawie gotowy, przekrój wzdłuż laskę wanilii, wyskrob z niej nasiona i dodaj je do garnka. Gorącym dżemem napełnij słoiczki i zapasteryzuj je.