Mocno pomarańczowa tarta
Składniki: 250 g herbatników korzennych, 100 g roztopionego masła. Masa: 250 g serka mascarpone, 250 ml kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 pomarańcze obrane ze skórki.
Przygotowanie: za pomocą blendera pokruszyć herbatniki na pył. Dodać do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko wymieszać. Formę do tarty natłuścić. Jej dno oraz boki wyłożyć powstałą masą. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wystudzić ciasto. W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubić kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier utrzeć z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodać sok z połowy pomarańczy. Następnie dodać ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz zamieszać. Tak gotowy krem równo rozprowadzić na wychłodzony spód i wszystko schłodzić w lodówce. Obrane ze skórki pomarańcze pokroić w plastry. Masło z cukrem rozgrzać na patelni i smażyć na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzić. Schłodzone ciasto udekorować przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.
Autorka przepisu: krainasosny.pl