Mandarynki - które są słodkie i soczyste?
Przy wyborze owoców kieruj się wyglądem - zawsze wybieraj te mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką.
Rozpoczął się sezon na mandarynki. Które kupować, by były świeże i soczyste, a nie wiórowate i pełne pestek? Przy wyborze owoców kieruj się wyglądem - zawsze wybieraj te mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna lekko pachnięć.
Owoce te zawierają dużo witaminy C i A oraz wzmacniają kości. Przyśpieszają też proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane osobom, które walczą z nadwagą i otyłością. Indeks glikemiczny mandarynek jest dość niski, dlatego są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.
Cytryny najlepiej kupować ciężkie i ładnie wybarwione. Wypukłe na końcach grejpfruty oznaczają, że będą miały mało soku i miąższu.