Makrela po baskijsku
*Składniki: *2 duże makrele w całości, 1/2 kg obranych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 obrane papryki zielone pokrojone w kostkę, 1 duża cytryna pokrojona w talarki, 1 duża cebula pokrojona w piórka, 60 g czarnych oliwek, 250 ml białego wytrawnego wina, 6 łyżek octu winnego białego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży tymianek.
*Przygotowanie: *na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy paprykę i pomidory. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy białe wino i cytrynę. Redukujemy. Dodajemy ocet i pozostałą oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na wolnym ogniu dusimy przez 20 minut. Piec nagrzewamy do 180 stopni C. W żaroodpornym naczyniu umieszczamy rybę, którą doprawiamy na zewnątrz i wewnątrz solą. Wylewamy całą masę warzywną na rybę. Pieczemy przez 5 minut. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.