Tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami
*Składniki: *1/2 kg ciasta kruchego, 40 g masła + 40 g, 3 duże cykorie pokrojone w słupki, opakowanie szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula cukrowa pokrojona w piórka, 6 filetów śledziowych namoczonych w wodzie, 2 duże ziemniaki pokrojone w talarki, 1 jabłko zielone pokrojone, 200 ml śmietany 36%, 1 jajko i 2 żółtka, 1 żółtko rozbełtane z odrobiną wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki koperku, sól, pieprz cayenne.
*Przygotowanie: *wałkujemy dwa duże płaty ciasta kruchego, na to kładziemy największy talerz jaki mamy w domu. Wycinamy z tego kółka i wkładamy ciasto do lodówki. Jeden płat nakłuwamy widelcem. W środku dużej patelni przez 5 minut smażymy cykorię i cebulę z jabłkami. Odstawiamy do wystygnięcia. Suszymy śledzie i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W środku miski mieszamy śmietanę, jajko i 2 żółtka, dodajemy pieprz, sól i koperek. Wyciągamy nakłuty płat i na środku rozprowadzamy masę z cykorii i innych warzyw, zostawiając centymetrowy margines przy brzegach ciasta, na to kładziemy śledzie oraz podsmażony z masłem i czosnkiem szpinak. Następnie dodajemy talarki z ziemniaków (muszą być cienkie i nachodzić na siebie). Podlewamy śmietaną i wyciskamy cytrynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rant ciasta smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Drugi płat ciasta kładziemy na wierzch i delikatnie za pomocą widelca zamykamy oba płaty. Mają się stykać. Robimy warkocz. Smarujemy całość rozbełtanym żółtkiem. Nagrzewamy piec do 200
stopni C i wkładamy na 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni C na kolejne 15 minut. Podajemy z sałatą zieloną.