WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Polskie ryby w oryginalnych przepisach

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Kucharz podpowiedział też, jak zrobić mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i wyjaśnił dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby.

Obraz

/ 5Kuchnia rybna Pascala Brodnickiego

/ 5Dorsz po tajsku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 600 g polędwicy z dorsza pokrojonej w kostkę, 4 trawy cytrynowe pokrojone w słupki, galangal (tajski imbir) pokrojony w talarki, łyżka pasty curry żółtej, 1 cebula posiekana, 400 ml mleka kokosowego niesłodzonego, 200 ml bulionu warzywnego, pęczek kolendry, 1-2 chili "oko ptaka", 1 łyżka sosu rybnego, liście kaffiru, 1 łyżka cukru palmowego.

Przygotowanie: w dużym garnku smażymy na odrobinie tłuszczu trawę i galangala. Po 2 minutach dodajemy cebulę i pastę curry. Smażymy całość. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy stopniowo bulionu. Dodajemy chilli, cukier palmowy, sos rybny i gotujemy ok. 5 minut. Zanurzamy kawałki dorsza w gotującym się sosie i gotujemy całość przez 10 minut. Przed podaniem dodajemy kaffir i mieszamy. Podajemy w głębokim talerzu i posypujemy kolendrą. Można serwować z ryżem jaśminowym.

/ 5Mule w sosie śmietanowym z serem roquefort

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg oczyszczonych małży, 4 szalotki pokrojone w piórka, 1 duży pęczek pietruszki, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 10 g masła, 600 ml śmietany płynnej 18%, 200 g sera roquefort, 4 łyżki orzechów włoskich.

*Przygotowanie: *w dużym garnku podsmażamy na wolnym ogniu masło razem z szalotkami przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i od razu dodajemy zamknięte małże. Przykrywamy na 2 minuty. Jak małże się otworzą, dodajemy śmietanę, pokruszony ser, pietruszkę, orzechy włoskie. Mieszamy i gotujemy ponownie przez 4 minuty.

/ 5Makrela po baskijsku

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *2 duże makrele w całości, 1/2 kg obranych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 obrane papryki zielone pokrojone w kostkę, 1 duża cytryna pokrojona w talarki, 1 duża cebula pokrojona w piórka, 60 g czarnych oliwek, 250 ml białego wytrawnego wina, 6 łyżek octu winnego białego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży tymianek.

*Przygotowanie: *na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy paprykę i pomidory. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy białe wino i cytrynę. Redukujemy. Dodajemy ocet i pozostałą oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na wolnym ogniu dusimy przez 20 minut. Piec nagrzewamy do 180 stopni C. W żaroodpornym naczyniu umieszczamy rybę, którą doprawiamy na zewnątrz i wewnątrz solą. Wylewamy całą masę warzywną na rybę. Pieczemy przez 5 minut. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

/ 5Tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1/2 kg ciasta kruchego, 40 g masła + 40 g, 3 duże cykorie pokrojone w słupki, opakowanie szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula cukrowa pokrojona w piórka, 6 filetów śledziowych namoczonych w wodzie, 2 duże ziemniaki pokrojone w talarki, 1 jabłko zielone pokrojone, 200 ml śmietany 36%, 1 jajko i 2 żółtka, 1 żółtko rozbełtane z odrobiną wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki koperku, sól, pieprz cayenne.

*Przygotowanie: *wałkujemy dwa duże płaty ciasta kruchego, na to kładziemy największy talerz jaki mamy w domu. Wycinamy z tego kółka i wkładamy ciasto do lodówki. Jeden płat nakłuwamy widelcem. W środku dużej patelni przez 5 minut smażymy cykorię i cebulę z jabłkami. Odstawiamy do wystygnięcia. Suszymy śledzie i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W środku miski mieszamy śmietanę, jajko i 2 żółtka, dodajemy pieprz, sól i koperek. Wyciągamy nakłuty płat i na środku rozprowadzamy masę z cykorii i innych warzyw, zostawiając centymetrowy margines przy brzegach ciasta, na to kładziemy śledzie oraz podsmażony z masłem i czosnkiem szpinak. Następnie dodajemy talarki z ziemniaków (muszą być cienkie i nachodzić na siebie). Podlewamy śmietaną i wyciskamy cytrynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rant ciasta smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Drugi płat ciasta kładziemy na wierzch i delikatnie za pomocą widelca zamykamy oba płaty. Mają się stykać. Robimy warkocz. Smarujemy całość rozbełtanym żółtkiem. Nagrzewamy piec do 200
stopni C i wkładamy na 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni C na kolejne 15 minut. Podajemy z sałatą zieloną.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości