Policzki wieprzowe duszone w winie
*Składniki: *1 kg policzków wieprzowych, duży pęczek włoszczyzny, 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 średniej wielkości cebule, czubata łyżka mąki, przyprawy: 2-3 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
*Przygotowanie: *mięso oczyszczone z błon i nadmiaru tłuszczu myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Rumienimy na rozgrzanej oliwie, a następnie zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy obrane, umyte, pokrojone w kawałki i oprószone mąką warzywa. Dodajemy drobno posiekane cebule. Całość smażymy na złoty kolor. Do podsmażonych warzyw przekładamy mięso, wlewamy wino i trzymając na dość mocnym płomieniu odparowujemy płyn. Po maksymalnym jego zredukowaniu, wlewamy bulion, dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wykładamy na wygrzany półmisek, sos miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy mięso, a pozostałą część podajemy oddzielnie w sosjerce. Duszone policzki wieprzowe dobrze smakują z ziemniakami puree i wiosenną surówką.