Placuszki z cukinii z fetą
Składniki: 2 średnie cukinie, 3/4 szklanka mąki + 1/4 jeśli masa wyjdzie za rzadka, 1 mała cebula, 30 g fety (grubszy plaster), kolendra, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku. Do podania pikantna musztarda.
Przygotowanie: cukinie umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać nadmiar wody i połączyć z przesianą mąka. Dodać posiekaną drobno cebulkę oraz przyprawy. Wymieszać. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Nadmiar tłuszczu z placków odsączyć za pomocą ręczników papierowych. Nałożyć na talerze, dodać pokruszoną fetę, posiekaną kolendrę i musztardę.