Placuszki jak jabłecznik
Składniki: 4 jabłka, 2 jajka, 3/4-1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu + szczypta, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: 3 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i doprawić cynamonem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. W tym czasie ugotować ćwiartki czwartego jabłka - gdy będzie miękkie, należy zmiksować je z odrobiną wody. Placki wyłożyć na talerz, udekorować masą z jabłek i posypać cynamonem. Można dodatkowo posypać danie cukrem pudrem.