Tłuszcz nie będzie pryskał w czasie smażenia. Prosty sposób
Wystarczy odrobina wody, by olej zaczął pryskać w czasie smażenia. Jest to niebezpieczne oraz uciążliwe. Nie tylko możemy się poparzyć, ale również będziemy musieli szorować kuchenkę i blaty z tłuszczu. Jak temu zapobiec? Metod jest kilka.
Nie polecamy przykrywania patelni. Woda zawarta w smażonych produktach zacznie parować i skraplać się na pokrywce. Kiedy ją podniesiemy, tłuszcz będzie pryskać ze zdwojoną siłą. Zanim zaczniemy smażyć, wytrzyjmy patelnię do sucha za pomocą papierowego ręcznika. Warto również przetrzeć powierzchnię wacikiem nasączonym octem. Wówczas zapomnimy o pryskającym oleju.
Inny sprawdzony sposób to sól. Rozgrzewamy suchą patelnię, posypujemy ją solą, a następnie wlewamy olej. Sól pochłonie nadmiar wilgoci. Proste i skuteczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl