WP

Tłuszcz nie będzie pryskał w czasie smażenia. Prosty sposób

Wystarczy odrobina wody, by olej zaczął pryskać w czasie smażenia. Jest to niebezpieczne oraz uciążliwe. Nie tylko możemy się poparzyć, ale również będziemy musieli szorować kuchenkę i blaty z tłuszczu. Jak temu zapobiec? Metod jest kilka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pryskający tłuszcz to częsty problem w czasie smażenia
Pryskający tłuszcz to częsty problem w czasie smażenia (Shutterstock.com)
WP

Nie polecamy przykrywania patelni. Woda zawarta w smażonych produktach zacznie parować i skraplać się na pokrywce. Kiedy ją podniesiemy, tłuszcz będzie pryskać ze zdwojoną siłą. Zanim zaczniemy smażyć, wytrzyjmy patelnię do sucha za pomocą papierowego ręcznika. Warto również przetrzeć powierzchnię wacikiem nasączonym octem. Wówczas zapomnimy o pryskającym oleju.

Inny sprawdzony sposób to sól. Rozgrzewamy suchą patelnię, posypujemy ją solą, a następnie wlewamy olej. Sól pochłonie nadmiar wilgoci. Proste i skuteczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP