Pasztecik szczeciński do barszczu
Składniki: 500 g mąki, 30 g drożdży, czubata łyżeczka cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 2 żółtka, 1 jajko, sól, 60 g stopionego masła. Farsz serowo-pieczarkowy: 5 dużych pieczarek, 3/4 startego sera żółtego np. gouda, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Gdy zacznie pracować, dodać go do mąki z solą i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, wyrobić masę, podlewając wodą, jeśli będzie za sucha. i wyrabiamy, w miarę potrzeby podlewając wodą. Dodać masło i wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Odstawić pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. Pieczarki drobno posiekać i udusić do miękkości wraz z przyprawami na odrobinie masła. Przestudzić i połączyć je z serem i jajkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Formować owalne placuszki, na których środek nakładać farsz. Zawijać, starannie sklejając brzegi. Smażyć we frytkownicy lub większym rondlu na rozgrzanym oleju.