Barszcz czerwony - sprawdzony klasyczny przepis

Barszcz czerwony jest zupą, której na wigilijnym stole nie może po prostu zabraknąć. Smak tej potrawy, zapach, a nawet wygląd, od zawsze kojarzą się z wyjątkową, bożonarodzeniową atmosferą. Tradycyjny świąteczny barszcz czerwony to bez wątpienia kulinarne arcydzieło, które warto przygotować na podstawie sprawdzonego przepisu.

Obraz

/ 5Barszcz obowiązkowo na świątecznym stole

Obraz
© Fotolia

Barszcz czerwony jest zupą, której na wigilijnym stole nie może po prostu zabraknąć. Smak tej potrawy, zapach, a nawet wygląd, od zawsze kojarzą się z wyjątkową, bożonarodzeniową atmosferą. Tradycyjny świąteczny barszcz czerwony to bez wątpienia kulinarne arcydzieło, które warto przygotować na podstawie sprawdzonego przepisu.

Postny barszcz czerwony należy do najpopularniejszych wigilijnych dań. Nie ma chyba domu w Polsce, w którym nie podaje się tej wyjątkowej zupy w trakcie świątecznej wieczerzy. Warto zadbać o to, by bożonarodzeniowy barszcz przyrządzony został według klasycznej receptury. Zapomnijmy zatem o gotowych (i jednocześnie niezdrowych) wywarach lub koncentratach - najlepszy barszcz czerwony przygotowuje się od postaw w domowych warunkach. Tak przed laty robiły przecież nasze mamy oraz babcie. Jak zatem ugotować tradycyjny wigilijny barszcz?

/ 5Barszcz czerwony - najpierw zakwas

Obraz
© 123RF.COM

Wigilijny barszcz czerwony należy zacząć przygotowywać około dziesięciu dni przed tradycyjną świąteczną kolacją. Mniej więcej tyle czasu potrzebuje na dojrzenie zakwas z buraków, który posłuży za podstawę bożonarodzeniowej zupy. Jak zrobić specjalny zakwas na wigilijny barszcz? Do dużego naczynia (np. glinianki) należy włożyć obrane i pokrojone w plastry buraki (około 4 kilogramy), a także 3-4 ząbki obranego czosnku, szczyptę kminku, kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Wszystko zalewamy następnie gorącą wodą (może być z odrobiną cukru lub soli) oraz dodajemy skórkę z prawdziwego chleba razowego. W żadnym wypadku nie należy zastępować go pieczywem z dodatkiem sztucznych ulepszaczy, które nie tylko zepsują smak zakwasu, ale również spowodują powstanie pleśni. Jeśli nie ma możliwości dodania naturalnego chleba, miksturę można zakwasić np. sokiem z ogórków. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe i zaciemnione miejsce. Raz na jakiś czas warto przemieszać zakwas czystą drewnianą łyżką,
by sprawdzać, czy nie pojawiła się na nim pleśń. Po upływie 7-10 dni podstawa naszego barszczu jest gotowa - wystarczy ją przecedzić i przelać do wybranego naczynia.

/ 5Na czym gotować wigilijny barszcz czerwony?

Obraz
© 123RF.COM

Barszcz czerwony podawany w Wigilię jest daniem postnym - z tego właśnie względu różni się on znacząco od barszczu, jakim zajadamy się w pozostałe dni w roku. Przygotowywany jest on na wywarze z suszonych grzybów oraz włoszczyzny, bez żadnych dodatków mięsnych. To właśnie wyjątkowy bulion stanowi podstawę smaku i aromatu tej niezwykłej zupy. Do wywaru należy oczywiście dodać kilka umytych i pokrojonych buraków, które nie tylko oddadzą swój smak, ale również nadadzą zupie odpowiedniego koloru. Całość należy oczywiście doprawić - danie idealnie podrasują ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz oraz odrobina octu winnego. Już po ugotowaniu zupy i zdjęciu jej z ognia należy dodać około 250 mililitrów przygotowanego wcześniej zakwasu. W ten oto sposób uzyskujemy niezwykle smakowitą, zdrową i tradycyjną wigilijną zupę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom uroczystej kolacji.

/ 5Co do barszczu czerwonego?

Obraz
© Shutterstock.com

Nieodzownym dodatkiem tradycyjnego barszczu czerwonego podawanego na świątecznym stole są oczywiście uszka - małe pierożki o charakterystycznym kształcie, napełnione farszem z kiszonej kapusty, cebuli oraz grzybów. Barszcz może być także pity bez żadnych dodatków. Wiele osób zagęszcza go sobie łyżką śmietany, dzięki czemu staje się on nieco delikatniejszy w smaku i zyskuje kremowej konsystencji. Zupa ta doskonale sprawdzi się również w połączeniu z pierogami lub krokietami. Popijać można ją także w trakcie posilania się tradycyjnym wigilijnym karpiem.

/ 5Barszcz czerwony - co z resztą zakwasu?

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowując barszcz czerwony na Wigilię z pewnością nie zużyje się całego zakwasu, jaki został sporządzony przez nas kilka dni wcześniej. Jeśli przeleje się go do szczelnych naczyń i odstawi do chłodnych, zaciemnionych miejsc, wówczas może on nam posłużyć nawet kilkanaście tygodni. Z tego typu zakwasu przygotować można każdy rodzaj czerwonego barszczu, a oprócz tego doskonale sprawdza się on jako zdrowotny napój! Jego picie zaleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a także w przypadku stwierdzenia anemii, nadciśnienia tętniczego oraz zaparć. Buraki są prawdziwą skarbnicą witamin i wielu cennych dla człowieka wartości odżywczych. Dzięki zakwasowi można poprawić krążenie krwi, usprawnić pracę wątroby i nerek, a także podbudować nieco swój układ odpornościowy. Nie wyrzucajmy zatem nadmiaru przygotowanego zakwasu, tylko korzystajmy z jego niezwykłych właściwości!

W. Chentkiewicz/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja