Paszteciki, krokiety i paluchy, czyli nie tylko uszka do barszczu

Propozycje dla leniwych lub początkujących kucharzy. Prościej już nie można.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Bułeczki z pieczarkami do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Lepienie uszek może przerosnąć nawet wprawioną gospodynię. Zwłaszcza jeśli czas nas goni, a Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy mogą również chcieć spróbować czegoś nowego i podać barszcz z nietypowymi dodatkami. Sposobem na te dwie sytuacje będą bułeczki, paszteciki i chrupiące paluchy. Oto kilka przepisów.

Składniki na bułeczki z pieczarkami: 220 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 500 g mąki pszennej, 80 g masła, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 cebula, 450 g pieczarek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuścić dokładnie drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut. W misce wymieszać mąkę z zaczynem, dodać miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól. Wyrobić wszystko na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją wraz z pieczarkami pokrojonymi w talarki. Gdy będą miękkie, doprawić do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na równe części i z każdej z nich uformować placuszek. Gotowy farsz nakładać na placuszki, formując bułeczki w kształcie wedle uznania. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Roztrzepanym jajkiem posmarować wierzch bułeczek i piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

/ 6Zawijańce z kapustą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 400 g pieczarek, 1 łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, szczypta czerwonej wędzonej papryki, 1 małe jajko, sezam czarny i biały do dekoracji.

Przygotowanie: na rozgrzanym maśle podsmażyć umyte i posiekane pieczarki. Gdy nadmiar płynów odparuje, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przestudzony farsz nakładać na prostokąty z ciasta francuskiego. Zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować cienko rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Piec 20-25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto nabierze złoto-brązowego koloru, to znak, że jest gotowe.

/ 6Błyskawicznie paluchy z sezamem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2 łyżki startego drobno parmezanu, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka czarnuszki, 1 małe jajko.

Przygotowanie: ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na długie, dość wąskie prostokąty. Każdy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać dodatkami (sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Posypać serem i piec jeszcze 12 minut.

/ 6Krokiety z wafli do czerwonego barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki 2 wafle kwadratowe, 500 g kapusty kiszonej, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki soli, 300 g pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1 łyżka oleju, pieprz do smaku, szczypta cukru, domowa przyprawa typu vegeta. Do panierowania: 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia.

Przygotowanie: kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i solą do miękkości. Grzyby udusić z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić odrobiną soli lub przyprawy. Połączyć kapustę z grzybami, doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru. Ewentualnie dosolić. Gorący farsz wyłożyć na całą powierzchnię wafli. Po kilku minutach powierzchnia zmięknie i całość należy zwinąć w roladę i przykryć czystą wilgotną ściereczką na parę minut, aby wafle zmiękły. Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plastry, panierować w jajku, bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.

/ 6Pasztecik szczeciński do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mąki, 30 g drożdży, czubata łyżeczka cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 2 żółtka, 1 jajko, sól, 60 g stopionego masła. Farsz serowo-pieczarkowy: 5 dużych pieczarek, 3/4 startego sera żółtego np. gouda, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Gdy zacznie pracować, dodać go do mąki z solą i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, wyrobić masę, podlewając wodą, jeśli będzie za sucha. i wyrabiamy, w miarę potrzeby podlewając wodą. Dodać masło i wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Odstawić pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. Pieczarki drobno posiekać i udusić do miękkości wraz z przyprawami na odrobinie masła. Przestudzić i połączyć je z serem i jajkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Formować owalne placuszki, na których środek nakładać farsz. Zawijać, starannie sklejając brzegi. Smażyć we frytkownicy lub większym rondlu na rozgrzanym oleju.

/ 6Krokiety ziemniaczane do barszczu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 5-6 ziemniaków, 2 żółtka + 1 jajko, niewielka ilość mleka i ok. 2 łyżki masła, mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia.

Przygotowanie: ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, połączyć z mlekiem i masłem. Krótko ubijać razem i odstawić do ostudzenia. Połączyć z żółtkami, dodać przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu