Paszteciki, krokiety i paluchy, czyli nie tylko uszka do barszczu
Propozycje dla leniwych lub początkujących kucharzy. Prościej już nie można.
Bułeczki z pieczarkami do barszczu
Lepienie uszek może przerosnąć nawet wprawioną gospodynię. Zwłaszcza jeśli czas nas goni, a Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy mogą również chcieć spróbować czegoś nowego i podać barszcz z nietypowymi dodatkami. Sposobem na te dwie sytuacje będą bułeczki, paszteciki i chrupiące paluchy. Oto kilka przepisów.
Składniki na bułeczki z pieczarkami: 220 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 500 g mąki pszennej, 80 g masła, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 cebula, 450 g pieczarek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuścić dokładnie drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut. W misce wymieszać mąkę z zaczynem, dodać miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól. Wyrobić wszystko na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją wraz z pieczarkami pokrojonymi w talarki. Gdy będą miękkie, doprawić do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na równe części i z każdej z nich uformować placuszek. Gotowy farsz nakładać na placuszki, formując bułeczki w kształcie wedle uznania. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Roztrzepanym jajkiem posmarować wierzch bułeczek i piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.
Zawijańce z kapustą
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 400 g pieczarek, 1 łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, szczypta czerwonej wędzonej papryki, 1 małe jajko, sezam czarny i biały do dekoracji.
Przygotowanie: na rozgrzanym maśle podsmażyć umyte i posiekane pieczarki. Gdy nadmiar płynów odparuje, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przestudzony farsz nakładać na prostokąty z ciasta francuskiego. Zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować cienko rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Piec 20-25 minut w 190 stopniach C. Gdy ciasto nabierze złoto-brązowego koloru, to znak, że jest gotowe.
Błyskawicznie paluchy z sezamem
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2 łyżki startego drobno parmezanu, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka czarnuszki, 1 małe jajko.
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na długie, dość wąskie prostokąty. Każdy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać dodatkami (sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 15 minut. Posypać serem i piec jeszcze 12 minut.
Krokiety z wafli do czerwonego barszczu
Składniki 2 wafle kwadratowe, 500 g kapusty kiszonej, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki soli, 300 g pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1 łyżka oleju, pieprz do smaku, szczypta cukru, domowa przyprawa typu vegeta. Do panierowania: 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia.
Przygotowanie: kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i solą do miękkości. Grzyby udusić z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić odrobiną soli lub przyprawy. Połączyć kapustę z grzybami, doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru. Ewentualnie dosolić. Gorący farsz wyłożyć na całą powierzchnię wafli. Po kilku minutach powierzchnia zmięknie i całość należy zwinąć w roladę i przykryć czystą wilgotną ściereczką na parę minut, aby wafle zmiękły. Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plastry, panierować w jajku, bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Pasztecik szczeciński do barszczu
Składniki: 500 g mąki, 30 g drożdży, czubata łyżeczka cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 2 żółtka, 1 jajko, sól, 60 g stopionego masła. Farsz serowo-pieczarkowy: 5 dużych pieczarek, 3/4 startego sera żółtego np. gouda, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: zrobić zaczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Gdy zacznie pracować, dodać go do mąki z solą i wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka, wyrobić masę, podlewając wodą, jeśli będzie za sucha. i wyrabiamy, w miarę potrzeby podlewając wodą. Dodać masło i wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Odstawić pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. Pieczarki drobno posiekać i udusić do miękkości wraz z przyprawami na odrobinie masła. Przestudzić i połączyć je z serem i jajkiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Formować owalne placuszki, na których środek nakładać farsz. Zawijać, starannie sklejając brzegi. Smażyć we frytkownicy lub większym rondlu na rozgrzanym oleju.
Krokiety ziemniaczane do barszczu
Składniki: 5-6 ziemniaków, 2 żółtka + 1 jajko, niewielka ilość mleka i ok. 2 łyżki masła, mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, połączyć z mlekiem i masłem. Krótko ubijać razem i odstawić do ostudzenia. Połączyć z żółtkami, dodać przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.