Paszteciki, krokiety i paluchy, czyli nie tylko uszka do barszczu
Bułeczki z pieczarkami do barszczu
Propozycje dla leniwych lub początkujących kucharzy. Prościej już nie można.
Lepienie uszek może przerosnąć nawet wprawioną gospodynię. Zwłaszcza jeśli czas nas goni, a Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy mogą również chcieć spróbować czegoś nowego i podać barszcz z nietypowymi dodatkami. Sposobem na te dwie sytuacje będą bułeczki, paszteciki i chrupiące paluchy. Oto kilka przepisów.
Składniki na bułeczki z pieczarkami: 220 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 500 g mąki pszennej, 80 g masła, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 cebula, 450 g pieczarek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuścić dokładnie drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut. W misce wymieszać mąkę z zaczynem, dodać miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól. Wyrobić wszystko na jednolite gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją wraz z pieczarkami pokrojonymi w talarki. Gdy będą miękkie, doprawić do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na równe części i z każdej z nich uformować placuszek. Gotowy farsz nakładać na placuszki, formując bułeczki w kształcie wedle uznania. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Roztrzepanym jajkiem posmarować wierzch bułeczek i piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.