Krokiety z wafli do czerwonego barszczu
Składniki 2 wafle kwadratowe, 500 g kapusty kiszonej, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki soli, 300 g pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1 łyżka oleju, pieprz do smaku, szczypta cukru, domowa przyprawa typu vegeta. Do panierowania: 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia.
Przygotowanie: kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i solą do miękkości. Grzyby udusić z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić odrobiną soli lub przyprawy. Połączyć kapustę z grzybami, doprawić do smaku pieprzem, szczyptą cukru. Ewentualnie dosolić. Gorący farsz wyłożyć na całą powierzchnię wafli. Po kilku minutach powierzchnia zmięknie i całość należy zwinąć w roladę i przykryć czystą wilgotną ściereczką na parę minut, aby wafle zmiękły. Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plastry, panierować w jajku, bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.