Przysmak bez glutenu
W procesie produkcji papier ryżowy suszy się na macie bambusowej, stąd na nim charakterystyczne wzorki. Produkt nie zawiera glutenu. - Wartość kaloryczna waha się, w zależności od wielkości, od 30 do 40 kcal. Może to być ważna wiadomość, jeżeli ktoś stosuje dietę odchudzającą - zaznacza dietetyczka ENEL-MED. Specjalistka dodaje, że papier ryżowy ma znikomą ilość witamin i minerałów.
Standardowe opakowanie 50 g zawiera średnio 12-14 arkuszy papieru ryżowego, choć w sklepach możemy znaleźć większe opakowania, nawet z 40 arkuszami. Po wyjęciu z opakowania papier jest sztywny, wystarczy go jednak na chwilę zanurzyć w misce z ciepłą wodą, aby stał się giętki na tyle, by można było w niego zawinąć ulubione składniki. Uwaga! Zbyt długie moczenie sprawi, że papier rozmięknie i zacznie się rwać.