Sajgonki
- 60 g makaronu ryżowego
- 8 arkuszy ryżowego papieru
- 8 ugotowanych krewetek tygrysich
- tajska bazylia
- świeża mięta
- kolendra
- sparzone we wrzątku liście kapusty
- dwie lekko podgotowane i pocięte w zapałki marchewki
Zaczynamy od makaronu. Zalewamy go wrzątkiem, zostawiamy na dwie minuty i odsączamy. Siekamy kolendrę, miętę (po 3 łyżki) i sparzoną kapustę (2 liście). Plastry papieru moczymy (po jednym) w misce z gorącą wodą, żeby zmiękły. Na każdy z nich kładziemy w rządku - krewetki, makaron, zioła i warzywa. Wszystko układamy w dolnej części kwadratowego arkusza, ale nie na samej krawędzi. Trzy pozostałe boki pozostają puste. Najpierw zakładamy jeden z bocznych brzegów, potem dolny i drugi boczny. Następnie ciasno zwijamy do góry. Sajgonki najlepiej smakują z sosami. Oczywiście najlepiej zrobić je samemu, ale trudno nam będzie dostarczyć je na piknik. Dlatego wygodniej będzie kupić buteleczką z gotowym sosem.
Przepis dodał użytkownik czarownica
Podziel się opinią
Komentarze