Papier ryżowy - pomysł na szybki posiłek
Azja na talerzu
Ten niesamowicie popularny w krajach azjatyckich produkt wykorzystywany jest do przygotowania różnych potraw, wśród których królują sajgonki. Ale przy odrobinie wyobraźni papier ryżowy przyda nam się również do zrobienia innych dań, np. małych pierożków czy sakiewek albo nowoczesnej wersji tradycyjnych gołąbków bądź krokietów.
Ten niesamowicie popularny w krajach azjatyckich produkt wykorzystywany jest do przygotowania różnych potraw, wśród których królują sajgonki. Ale przy odrobinie wyobraźni papier ryżowy przyda nam się również do zrobienia innych dań, np. małych pierożków czy sakiewek albo nowoczesnej wersji tradycyjnych gołąbków bądź krokietów.
Naleśniki wiosenne, sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniczki nem, spring rolls to nazwy tej samej potrawy będącej sztandarową propozycją kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. W sajgonkach nadzienie owija się papierem ryżowym i smaży w głębokim tłuszczu.
- Papier ryżowy zwykle służy nam do przygotowywania potraw charakterystycznych dla kuchni wietnamskiej, jak sajgonki, bądź różnych wariantów "rollsów" - potwierdza mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED. Papier ryżowy najczęściej ma formę okrągłą i rzeczywiście przypomina papier: jest cienki i delikatny. - Powstaje z połączenia oczyszczonej mąki ryżowej, mąki z tapioki, soli oraz wody. W wyniku tego powstają krągłe, przezroczyste i cienkie arkusze - wyjaśnia Ewa Zygmanowska.