Duńskie pączki Aebleskiver
Aebleskiver to w dosłownym tłumaczeniu "plasterki jabłka". Co ciekawe, w tych mini pączkach nie ma ani grama owoców jabłoni. Do ich przygotowania tradycyjnie używa się specjalnej patelni, przeważnie z 7 otworami, w które wlewa się ciasto i smaży na wolnym ogniu.
Aby je zrobić w domu należy mieć: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki maślanki, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, marmolada.
Ubić białka na pianę. W drugiej misce zmieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę, proszek, sodę, maślankę i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, a następnie dodać białka. Uformować kulki, dodając do środka marmoladę. Smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.