Amerykańskie pączki
Amerykańskie doughnuts to pierścienie z dziurką w środku. Najczęściej ozdobione są barwnymi, słodkimi polewami oraz kolorowymi posypkami. Coraz częściej można kupić je w polskich sklepach, ale warto przygotować je samodzielnie.
Potrzebne będą: opakowanie suchych drożdży, 3 szklanki mąki, szklanka mleka, 1 jajko, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki roztopionego masła, 3 łyżki alkoholu, olej do smażenia, cukier puder, kolorowe posypki do dekoracji.
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników oprócz masła. Ciasto wyrobić, dodać roztopione masło. Całość zostawić w ciepłym miejscu na dwie godziny. Z ciasta wykrawać kółka, w środku kółka trzeba wydrążyć mniejsze kółko. Kółka zostawić na godzinę do urośnięcia. Smażyć na głębokim oleju. Posypać kolorowymi posypkami.