Holenderskie Oliebollen
W Holandii przygotowuje się je tradycyjnie na sylwestra, ale doskonale smakują nie tylko tej nocy.
Do ich zrobienia należy mieć: 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki drobnego cukru, 125 ml ciepłego mleka, 190 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 1 jabłko obrane i drobno posiekane, cukier puder do dekoracji, olej do smażenia.
Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Następnie przelać drożdże do miski i dodać mąkę, sól, cukier oraz rozbełtane jajko. Wymieszać i w razie potrzeby, gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze mąki. Dorzucić rodzynki, jabłko i wymieszać. Przykryć, odstawić na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na lekko brązowy kolor. Gotowe najlepiej wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.