Jak przechowywać ziemniaki?
Jeżeli chcemy przechować ziemniaki przez zimę, powinniśmy zadbać o odpowiednie warunki, w jakich bulwy będą składowane. Najlepsza temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni C. Wskazana jest także dość wysoka wilgotność powietrza, całkowity brak dostępu światła oraz dobra wentylacja. Słowem: najlepsza jest piwnica. Jeśli nią dysponujemy, powinniśmy przygotować drewniane skrzynki (z otworami między deskami) i do nich zapakować ziemniaki. Wytrzymają nawet kilka miesięcy.
W temperaturze poniżej 7 stopni C ziemniaki będą przemarzać i staną się słodkie. Z kolei zbyt suche powietrze sprawia, że bulwy pomarszczą się i zmiękną. Zbyt wysoka temperatura przechowywania ziemniaków i dostęp światła to przyczyny, dla których ziemniaki zielenieją (wzrasta zawartość substancji toksycznych) lub puszczają kiełki. Jeżeli ziemniaki wypuszczają dużo kiełków lub mocno zzieleniały, nie nadają się już do spożycia.